Home»Muzika»Homeland»Džet i Crni biseri dobili priznanje za celokupno muzičko stvaralaštvo

Džet i Crni biseri dobili priznanje za celokupno muzičko stvaralaštvo

4
Shares
Pinterest Google+
Vlada Janković Džet/Photo: printscreen
Vlada Janković Džet/Photo: printscreen

Crni biseri, bend koji spada u pionire jugoslovenskog rokenrola, dobio je od diskografske kuće Croatia Records plaketu “Posebno priznanje za celokupno muzičko stvaralaštvo”.

Priznanje je primio deo članova Crnih bisera – Vlada Janković Džet, Zoran Petrović, Goran Vukićević i Nenad Dukić na promociji kompilacije benda “Greatest hits collection (2021)” u prodavnici Croatia Recordsa “Jugoton”.

Vlada Janković (basista benda) je istakao da je nedavno objavljena kompilacija pesama Crnih bisera važna, jer je tu “sublimiran zvuk tog vremena, kako su zvučali manje više svi bendovi”, kao što su bili Siluete, Elipse, Zlatni dečaci, Džentlmeni…

Crni biseri/ Photo: youtube.com printscreen
Crni biseri/ Photo: youtube.com printscreen

– Stvarali smo rokenrol scenu. To što smo mi radili nije radio niko pre nas, i niko nije umeo da nam pokaže. Mi smo to radili kako smo znali – naglasio je Janković.

Na kompilaciji se nalaze 23 pesme Crnih bisera, snimljene tokom šezdesetih godina. Među njima je kompletan prvi EP (1966) na kome je bila i Jankovićeva “Ne odlazi”, jedna od prvih autorskih kompozicija domaćeg rokenrola, do tada oslonjenog isključivo na snimanje prepeva stranih hitova.

– Veoma je značajno što je ova kompilacija izašla, jer odaje fenomenalan duh vemena. Crni biseri su bili jezivo ozbiljan bend i izuzetno je važno što su prepoznati u filmu Žike Pavlovića ”Kad budem mrtav i beo” (1967) – podsetio je rok publicista Petar Janjatović.

Osnovani u Beogradu 1963. godine, Crni biseri su kao jedan od svojih najveći uspeha zabeležili prvo mesto na Gitarijadi 1967. na Beogradskom sajmu, a posle brojnih promena postave, 13 singlova, tri EP-a i jednog albuma, prestali su sa radom 1980. godine.

Osim Jankovića u Biserima su tokom šezdesetih bili pevači Radan Valčić, Nenad Dukić, Dragan Rajićević i Branislav Živančević, gitaristi Goran Vukićević, Ivan Božinović i Zoran Petković, bubnjar Dragan Jovanović, i saksofonista Slavko Božović.

Promocija kompilacije Crnih Bisera bila je prilika da se pred novinarima na istom mestu okupe i članovi sledećeg Jankovićevog benda Tunel – Ljuba Ninković, Steva Stevanović i Vlada Negovanović, kako bi promovisali album “Uživo 1982-1985. (Official Bootleg)”.

Promoterska kuća Long Play nedavno je objavila prvi live album Tunela, na kome su do sada neobjavljeni snimci iz kultnog kluba “Kulušić” u Zagrebu, kao i Negotina, Paraćina i Pirota.

– Iza Tunela je ostalo nekoliko velikih pesama kao ”Volim saks” i ”Natali”, ali i Ljubina pesma ”Vreme”, koju je kasnije preuzela njegova bazična grupa S vremena na vreme, i koja je postala himna generacije – rekao je muzički kritičar Bane Lokner.

Izvor: Tanjug

Previous post

Džesi Džej se vraća na scenu... Poslušajte novi singl "I want love"

Next post

Džordž Harison bio je mnogo više od "trećeg Beatlesa"... Uskoro stiže "muzička kutija" sa svime što je ikada snimio

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *