Home»Muzika»Odabran najbolji gitarski rif svih vremena… Naravno, koplja će se opasno lomiti oko ove odluke

Odabran najbolji gitarski rif svih vremena… Naravno, koplja će se opasno lomiti oko ove odluke

4
Shares
Pinterest Google+
Gitara, rock band, ilustracija: Photo: Pixabay
Gitara, rock band, ilustracija: Photo: Pixabay

Čitaoci Total Guitara i Guitar Worlda proglasili su Greatest Riff of All Time.

Reč je o preoznatljivom uvodnom rifu Džimija Pejdža iz “Whole Lotta Love” Led Zeppelina, uvodne pesme na drugom albumu engleskog benda.

Metal gitaristi odabrali: Toni Ajomi odsvirao je najbolji riff svih vremena…

Delimično zasnovan na Madi Votersovoj verziji “You Need Love“ Vilija Dikona, kultni rif Pejdža obezbedio je počasnu titulu u ovog vikenda, pobedivši sjajnog Rendija Roudsa u “Crazy Train” Ozija Ozborna i  Malkolma i Angusa Janga u uvodu klasika AC/DC “Back In Black”.

U uvodnom tekstu ove liste koja je u celini objavljena u izdanju Total Guitar od 4. juna, piše o “seizmičkom uticaju Pejdžovog rifa i, pozivajući se na sletanje na Mesec 1969. godine, opisuje ga kao ” džinovski skok za čovečanstvo”.

“Gitarističkoj minijaturi u “Whole Lotta Love” trebalo je samo 2,7 sekundi da muziku odmah projektuje u novu deceniju. Dok su svi ostali još uvek svirali u 60-ima, Zeppelin je već bio u 70-ima“.

“To nije bio prvi sjajan riff, ali je presudan”, nastavlja časopis. “Zbog toga su rifovi postali centralni za gitarsku muziku, razlog što bendovi traže gitarski keč koja može da pokrene čitavu pesmu – ili čak celu karijeru”.

Džimi Pejdž veruje da je rif iz “Kashmira” najbolji u karijeri Led Zeppelina, a evo ko je ustvari “kriv” za njegov nastanak…

Preostalih 10 najboljih rifova  na listi Total Guitar su Deep Purple “Smoke on the Water” na četvrtom, Van Halen “Ain’t Talkin ‘ Bout Love” na petom, Metallica “Enter Sandman” na šestom, Black Sabbath “Iron Man” na sedmom, Pantera “Walk” na osmom, “La Grange” ZZ Top na devetom i “Purple Haze” Džimija Hendriksa na desetom mestu.

HL/Izvor: loudersound.com

Previous post

Počinje četvrto izdanje programa Circle Women Doc Accelerator

Next post

Izložba “Pred-Postavka” Sofije Vojinović od 8. juna u Galerija Doma omladine Beograda

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *