Home»Fun»Koliko košta ništa? Pitajte italijanskog umetnika Salvatorea Garaua. On ga je prodao za 15 000 evra

Koliko košta ništa? Pitajte italijanskog umetnika Salvatorea Garaua. On ga je prodao za 15 000 evra

4
Shares
Pinterest Google+
Buddha In Contemplazione/ Photo: youtube.com
Buddha In Contemplazione/ Photo: youtube.com

Da li znate koliko košta “ništa”? Sudeći prema aukciji koja je održana prošlog meseca, ta cifra iznosi oko 15 000 evra, jer tom prilikom prodata skulptura 67-godišnjeg italijanskog umetnika Salvatorea Garaua nema oblik, težinu ni formu.

Naziv njegovog umetničkog dela je “Io Sono” (“Jesam”) i ono je “nematerijalna skulptura”, prenosi klix.ba.

– Vakum je prostor pun energije pa čak i ako ga ispraznimo i ne ostane ništa. Ta energija se sažima, tj. pretvara u čestice, odnosno u nas – izjavio je Garau za Diario AS.

Skulptura se u maju našla na aukciji u Art-Riteu, a kupac je premašio prvobitnu procenu koja je iznosila između 6 i 9 hiljada evra. Inače, delo se “nalazilo” u praznom, belom kvadratu.

Uz potvrdu o autentičnosti koju je overio i sam Garau, kupac je dobio uputstvo kako da prikaže svoje novo, nevidljivo umetničko delo: ono mora da bude izloženo u kući u prostoru od otprilike 5×5 metara bez bilo kakvih barijera.

– Kada odlučim da “izložim” nematerijalnu skulpturu u određenom prostoru, taj prostor mora da sadrži određenu količinu i gustinu misli u određenom trenutku, stvarajući skulpturu koja će poprimiti samo najrazličitije oblike – objasnio je Garau i dodao:
– Uostalom, zar ne “oblikujemo” Boga koga nikada nismo videli?

Garau je ranije istraživao slične koncepte nematerijalnosti i ništavila svojom instalacijom “Buddha In Contemplazione”, belim kvadratom zalepljenim na milanskoj ulici.

– Ne vidite ga, ali postoji. Napravljen je od vazduha i duha. To je delo koje traži od vas da aktivirate snagu mašte, moć koju ima bilo ko, čak i oni koji ne veruju da je imaju – rekao je umetnik.

Pošto nemamo fotografiju nevidljivog umetničkog dela, ostaje nam da se “divimo” Salvatoreovoj instalaciji “Buddha In Contemplazione”…

Izvor: klix.ba

Previous post

Novi festival u regionu okuplja svetske zvezde... Banja Luka Fest od 6. do 10. jula na tvrđavi Kastel

Next post

Nije samo hearthbrake roker... Brajan Adams fotka Pirelijev kalendar za 2022. godinu

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *