Home»Muzika»Iznenada preminuo Branko Gavrić, autor omota albuma “Paket aranžman”

Iznenada preminuo Branko Gavrić, autor omota albuma “Paket aranžman”

4
Shares
Pinterest Google+

U Beogradu je iznenada preminuo izuzetno cenjeni grafički dizajner, ilustrator i autor brojnih plakata i omota albuma Branko Gavrić. 

Osim omota albuma Električnog orgazma, Elvisa J. Kurtovicha, Kornelija Kovača i mnogih drugih, Branko Gavrić zaslužan je i za omot albuma “Paket aranžman”. Ujedno je zaslužan i za sam naziv ove legendarne kompilacije na kojoj su se po prvi put javnosti predstavile grupe Šarlo akrobata, Idoli i Električni orgazam.

Paket aranžman, cover/ Photo: youtube.com printscreen
Paket aranžman, cover/ Photo: youtube.com printscreen

Nedavno se pojavio i na otvaranju izložbe „Paket aranžman (1981-2021)“ na Kalemegdanu, a kada se početkom godine navršilo četiri decenije od izlaska kultnog albuma, ovako se za BBC prisećao kako mu je „sinula“ ideja za omot:

– Zapad malo zna o nama, trpa nas iza Gvozdene zavese, a u tom trenutku muzika u Jugoslaviji ne zaostaje za Evropom i Amerikom, pa ju je samo trebalo predstaviti tom Zapadu, dovesti ga u Beograd na obilazak. I to bez ikakvih ulepšavanja. I tako je Paket postao turističko-muzički Paket aranžman – pričao je dodavši da je muzičarima koncept za omot predstavio u kafani Kolarac, i da su svi bili protiv tog rešenja, jer je “svako video projekat kao lični i imao sopstvene ideje o omotu”.

Prelomio je Enco Lesić uz reči:

– Ovo je odličan omot i ovo ide.

Neko vreme Gavrić je bio i grafički urednik muzičkog magazina Džuboks, a posebno se istakao brojnim plakatima za Omladinske radne akcije i filmove.

Pre samo 15-ak dana preminula je i Gavrićeva supruga Mirjana, koja mu je bila najveća ljubav i podrška.

Ora 81, plakat, Branko GAvrić
Ora 81, plakat, Branko GAvrić
Previous post

Nespojivo, al se spojilo... "Carpe diem", gitarski disko mutant Hladnog piva i Sanje Doležal

Next post

Massimo Savić 31. jula na Tašmajdanu

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *