Piscu Igoru Marojeviću uručena nagrada Meša Selimović za roman “Ostaci sveta”

0
70
Igor Marojević/Photo: Laguna
Igor Marojević/Photo: Laguna

Piscu Igoru Marojeviću danas je svečano uručena književna nagrada “Meša Selimović” za roman “Ostaci sveta” na mestu srušenog zdanja Narodne biblioteke Srbije (NBS) na Kosančićevom vencu u Beogradu.

Priznanje za najbolju knjigu u 2020. godini Marojeviću je uručio glavni i odgovorni urednik Večernjih novosti Milorad Vučelić, simbolično na temeljima NBS, srušene u nemačkom avionskom bombardovanju 6. aprila 1941. godine.

Kompanija Novosti 33. put dodeljuje nagradu koja se sastoji od skulpture sa likom velikog pisca Meše Selimovića (1910-1982), povelje i novčanog iznosa.

Marojević je istakao da je Selimović autor koji je esejima, novelama i romanima, a posebno remek delom “Derviš i smrt”, iznederio “toliko misli, gnoma i aforizama da ih se ne bi postideli ni vrhovi nesistemske filozofije u jednoj od svetski najrazvijenijih kultura kakva je francuska”.

– Pretpostavljam da je svakom koliko-toliko izgrađenom stvaraocu ambivalentnost prema nagradama prirođena… Za autora romana koji pod Mešinim imenom trijumfuje u konkurenciji od oko 130 naslova, početna ambivalentnost se neminovno smanjuje u korist značaja priznanja – izjavio je Marojević.

Prema Igorovim rečima, njegov roman je “pobuna protiv uopštenog i ideološki jednosmernog prikazivanja ili književnog ignorisanja bitnih istorijskih,i ne samo istorijskih zbivanja”.

Marojevićev roman, u izdanju “Derete”, dobio je 27 od 60 glasova istaknutih književnih kritičara, teoretičara i književnih istoričara Velikog žirija Novosti, odnosno dvostruko više od drugoplasiranog romana.

Pored “Meše Selimovića”, Marojevićevi “Ostaci sveta” dobili su nagrade “Tronoški rodoslov”, za “Solarisov” roman godine, Nagradu grada Beograda “Despot Stefan Lazarević” i “Zlatni beočug”.

Zdravica ????
#INAČEIMAMOSVE #MEŠASELIMOVIĆ Igor Marojevic

Posted by Lidija Jelisavčić on Friday, 4 June 2021

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime