Vlatko Stefanovski pred nastup na Gitar Art festivalu: Dosta sam kuvao, čistio, šetao psa… vreme je da sviram

0
76
Vlatko Stefanovski (Beogradski jazz festival 2020)/ Photo: AleX
Vlatko Stefanovski (Beogradski jazz festival 2020)/ Photo: AleX

Počeo je 22. Gitar art festival nastupom popularne gitarske grupe 40 fingers iz Italije. Do 5. juna, do kada traje festival, uživaćemo u zvucima gitara kroz osam koncerata klasične, pop i rok muzike. Proslavljeni gitarista Vlatko Stefanovski je druženje sa publikom zakazao za večeras, u velikoj sali Doma omladine Beograda.

Stefanovski kaže da vežba i da se ozbiljno spremao za nastup na Festivalu.

– Dugo nisam svirao. Pored kućnih aktivnosti, kuvanja i čišćenja, došlo je vreme da otvorimo sezonu. Pridajem značajnu pažnju ovom nastupu – rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS, Vlatko Stefanovski.

Reč je zapravo o dva nastupa – dva resitala, koji su po karakteru bliski solističkom medidativnom koncertu.

Vlatko Stefanovski: Šta će biti kada sve ovo prođe, šta će ostati od nas? Koja će biti naša mentalna matrica? Ljudi će se još dugo plašiti jedni drugih…

Stefanovski je pre nekoliko godina objavio album Maternji jezik na kome je, kako objašnjava – sam sa gitarom. Album je doživeo uspeh, kao i nastupi koji su usledili.

– Voli publika da uđe u tu muzičku meditaciju zajedno sa mnom – dodao je slavni muzičar.

Kaže da je za predstojeći nastup poneo dve gitare, jer kako tvrdi – uvek voli da ima backup.

Govoreći o repertoaru, najavljuje da će na programu biti tradicionali koji su za njega karakteristični, i best of dosadašnjeg opusa, a na nastupu će biti i gost, mladi beogradski muzičar trombonista Vukašin Marković. Već su imali, kaže, zajedničku probu.

– Bio sam na otvaranju festivala, gledao sam nekoliko stvari na nastupu mladih Italijana i super je bilo, nisam mogao da verujem da sam na koncertu – zvuk, svetlo, publika – sve regularno! Prosto nisam mogao da verujem! Pretvorili smo se u gledače striminga, TV-a, gledanje koncerata na laptopovima i telefonima… A ovo mi je bilo čudo kad sam ušao među publiku – iskren je Vlatko.

Vlatko Stefanovski o novom albumu “Taftalidze Shuffle”: Evo zašto sam se vratio gitarskom zvuku 70-ih…

Dodao je da je tokom pandemije naučio da kuva, šetao psa, da je čitao knjige, čistio gitare, menjao im žice, ali i snimio novi album – u sopstvenom studiju.

Ipak, kaže da je zadovoljan jer je “konstruktivno” proveo vreme tokom najtežeg lockdowna. Smatra međutim, da su u tom periodu muzičari najteže prošli.

Osim nastupa na Gitar Art festivalu, Vlatko Stefanovski je najavio i veliki koncert na Tašmajdanu u Beogradu 30. jula. Uz brojne goste, očekuje, kaže – spektakl u Beogradu.

HL/Izvor: rts.rs

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime