Home»Film»Petar Božović dobitnik Nušićeve nagrade za životno delo

Petar Božović dobitnik Nušićeve nagrade za životno delo

4
Shares
Pinterest Google+
Petar Božović/Photo: YouTube printscreen
Petar Božović/Photo: YouTube printscreen

Dramski umetnik Petar Božović ovogodišnji je dobitnik Nušićeve nagrade za životno delo glumcu – komičaru, koju dodeljuje festival “Nušićevi dani“ u Smederevu, saopštila je danas direkcija te pozorišne smotre.

Odluku o izboru laureata nagrade doneo je žiri u sastavu – Miroslav Radonjić, teatrolog, direktor Sterijinog pozorja (predsednik žirija), Gordana Ðurđević Dimić, glumica i Nebojša Dugalić, glumac, pedagog i reditelj.

Požorišni festival “Nušićevi dani” osnovan je u Smederevu 1984. godine.

Kako je stručni žiri istakao u obrazloženju, Petar Božović je po mnogo čemu jedinstven slučaj u praksi srpskog teatra, filma i televizije, jer je celim svojim delom dao nemerljiv doprinos umetnosti glume, a time i modernoj srpskoj kulturi.

Velika nagrada za velikog glumca… Uručenje “Dobričinog prstena” Petru Božoviću u subotu u Narodnom pozorištu

Žiri navodi u pismenom saopštenju da je laureat, kao dramski umetnik koji je tokom pet decenija raskošne karijere igrao u svim beogradskim pozorištima i tumačio blizu 200 uloga na filmu i televiziji, ostvario gotovo neverovatan dijapazon različitih likova po dramskim tekstovima srpskih i svetskih klasika i autora savremenog doba.

Ako se za nekog umetnika može reći da je srastao sa dušom ovog podneblja, da je narodni umetnik, to je svakako Petar Božović, zaključuje se u saopštenju.

Istaknuti glumac je nedavno dobio i prestižnu nagradu “Dobričin prsten” koja mu je svečano dodeljena u foajeu male scene “Raša Plaović” Narodnog pozorišta u Beogradu.

Božović je i dalje aktivan i vredan na malom i velikom ekranu, tako da trenutno snima ratni film “Heroji Halijarda” po scenariju Dušana Kovačevića i Radoša Bajića, koji i režira to ostvarenje.

Takođe, aktuelan je sa komičnom serijom “Tri muškarca i tetka”, nešto ranije i naslov “Daleko je Holivud”, a publika malog ekrana poslednjih sezona ga je videla u epizodnim rolama TV serijala “Meso”, “Pet”, i druge.

 

HL/Izvor: Tanjug

Previous post

Istraživanje o muzičkim navikama u Srbiji:  Šta slušamo, gde slušamo i da li smo spremni da za to platimo?

Next post

Bora Đorđević pred nastup na Arsenalu: Prosto je nemoguće svirati bez Miše, brata i duše benda, ali verujem da bi i on želeo da nastavimo dalje

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.