Jedna pesma menja sve… Bob Dilan je hteo odustane od karijere, a onda je došla “ona prava”

0
157
Oglasi
Bob Dilan/ Photo: wikipedia.org
Bob Dilan/ Photo: wikipedia.org

Svetska muzička legenda Bob Dilan je pre nekoliko dana, 24. maja, napunio 80 godina, a o njegovoj bogatoj karijeri i životu mogu da se napišu knjige. Podatak koji možda niste znali jeste da je u jednom trenutku slavni kantautor hteo da odustane od pevanja.

To se desilo sredinom šezdesetih godina prošlog veka. Naime, kada se vratio sa turneje po Engleskoj, Dilan je bio nesrećan zbog očekivanja koja je imala javnost prema njemu. Takođe, nije bio zadovoljan u kojem pravcu ide njegova karijera, tako da je razmišljao da se povuče.

Ginise, piši… Bob Dilan postao prvi umetnik koji ima albume u top 40 u SAD – u čak šest decenija

Međutim, jedna pesma je promenila sve, što je Bob Dilan otkio u intervjuu za “Playboy” davne 1966. godine.

– Prošlog proleća, pretpostavljam da sam hteo da odustanem od pevanja. Bio sam isceđen, i kako su se stvari odvijale… Ali (pesma) “Like a Roling Stone” je promenila sve – rekao je svojevremeno Dilan, istakavši da mu je ta numera “legla”.

Bob Dilan objavio prvu autorsku pesmu posle osam godina… traje čak 17 minuta i govori o atentatu na Kenedija

Ipak, nije išlo sve lagano sa numerom “Like A Roling Stone”. Sama kreacija pesme nije bila jednostavna, budući da je Dilan tražio esenciju iste. Posle “lutanja”, Bob je sa svojim timom ubacio rok elemente, što se ispostavilo kao pun pogodak.

Međutim, problemima nije bio kraj. Pesma traje 6:13, što je za taj period bilo predugo. Čak je i izdavačka kuća Columbia Records oklevala da je izda. Razlozi, pesma predugo traje (u to vreme se smatralo da takve pesme loše prolaze na radio stanicama) i to što ima elektronske elemente (ubačene su elektronske orgulje).

Ipak, pesma je “izbačena” u etar i postala svetski hit. Časopis Rolling Stone je numeru “Like A Roling Stone” stavio na prvo mesto njihove liste “Najbolje pesme svih vremena”. A koju bi drugu?

Poslušajte pesmu “Like a Rolling Stone” Boba Dilana:

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime