Home»Fun»Ma kakva crna bajka… Čuvena priča o trci kornjače i zeca je u originalu mnogo sličnija hororu

Ma kakva crna bajka… Čuvena priča o trci kornjače i zeca je u originalu mnogo sličnija hororu

4
Shares
Pinterest Google+
Kornjača i zec trka/ilustracija printscreen
Kornjača i zec trka/ilustracija printscreen

U basni koja je svima poznata, mnogima samo iz animirane verzije, skromna i uporna kornjača i samozaljubljeni zec se opklade ko je od njih dvoje brži. Kornjača je tako spora da se zec tokom trke opusti, veći deo provodi šaleći se na kornjačin račun. Međutim, njegova opuštenost i šala mu na kraju oduzmu previše vremena tako da izgubi trku.

Pouka priče: Uporni, marljivi i vredni radnik uvek pobeđuje talentovanog zgubidana.

U originalnoj nemačkoj verziji priče koju su adaptirala braća Grim priča ima mnogo mračniji kraj. Teško da biste ovu bajku želeli da ispričate svojoj deci, piše Bookvar.

BAŠ MODERNA NEKA BAJKA… BAJAGA I SAŠA LOKNER KOMPONOVALI HIP-HOP REP OPERETU ZA KLINCE “MAČOR U ČIZMAMA”

Prvo, u pitanju je jež, a ne kornjača. Drugo, ovaj par se kladi kako će pobednik trke dobiti flašu rakije i zlatnik. Znači na samom početku priče njeni autori nam pokazuju kako su ova šumska stvorenja već dostigla onu fazu alkoholizma kada piće poprima formu valute za plaćanje.

Pošto je opklada pala jež trči do svoje kuće i oblači svoju suprugu u istu garderobu, tako da njih dvoje deluju istovetno. Zatim gospodin i gospođa Jež zajedno odlaze na trkalište. Gospođa Jež se skriva blizu cilja trke, a gospodin Jež odlazi na startnu liniju. Na početku zec ostavlja gospodina Ježa daleko iza sebe, ali kada gospođa Jež čuje kako se ovaj približava ona iskoči iz svog skloništa i pređe kroz cilj pre zeca.

SVE MISTERIJE “MALOG PRINCA”… ZAŠTO NEMA CRTEŽA JEDNOG OD GLAVNIH JUNAKA I GDE JE NESTAO PISAC KADA JE ZAVRŠIO KNJIGU

Zec je iznerviran ovim rezultatom i traži da se trka ponovi. Gospođa Jež pristaje i oni ponovo kreću, sada u suprotnom smeru. Kako spori gospodin Jež nije daleko odmakao on se samo okreće nazad i stiže na cilj pre zeca. Zec traži da se trka ponovi. Onda gospođa Jež pobedi. Zec ponovo traži da se trka ponovi.

Ova agonija se ponavlja više od sedamdeset puta dok, konačno, krvni sudovi u grlu zeca ne popuste i puknu. On pada i davi se u sopstvenoj krvi koja curi iz grla.

Dakle, umesto pouke u kojoj spori, ali marljivi i uporni pobeđuje, imamo “moralnu” poruku koja kaže da svaki nedostatak i manu možemo prevazići koristeći laži i prevare.

Ovu verziju nemojte pričati deci…

HL/Izvor: telegraf.rs

Previous post

Išao u školu s Kejdžom i Slešom, s mužem bivše žene je najbolji prijatelj... i još 18 stvari koje možda ne znate o Leniju Kravicu

Next post

Večina muzičara i glumaca sanja o svojoj zvezdi na Bulevaru slavnih... a ovih 6 velikih imena je odbilo tu čast

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *