“Gadna mala pesma”… Ovo je Sting rekao o jednom od svojih najvećih hitova koji je nastao na krajnje neobičan način

0
224
Oglasi
The Police/Photo: facebook@ThePolice
The Police/Photo: facebook@ThePolice

Jedna od najpopularnijih pesama iz prošlog veka je “Every Breath You Take” grupe The Police iz 1983. godine. Upravo su ovaj hit mnogi parovi puštali na venčanju, budući da zvuči kao ljubavna numera.

Međutim, priča ide u skroz drugom smeru. Naime, pesma je o opsesivnom progonitelju a frontmen grupe Sting je napisao nakon odvajanja od prve supruge Franses Tomelti.

– Mislim da je to gadna mala pesma, zaista prilično zla. Radi se o ljubomori, nadzoru i vlasništvu – rekao je Sting u intervjuu za New Musical Express 1983. godine, a onda se osvrnuo na pogrešno tumačenje pesme:

STING PRIZNAO: POKAJAO SAM SE ŠTO SAM OKUPIO POLICE, NIJE U TOME BILO NIŠTA OSIM “VEŽBE NOSTALGIJE”…

– Mislim da je dvosmislenost suštinska u pesmi, kako god da se prema njoj ponašate, jer su reči tako sadističke. Na jednom nivou, to je lepa duga pesma sa klasičnim relativno malim akordima, a ispod tu je taj neukusni lik koji govori o posmatranju svakog pokreta – rekao je svojevremeno Sting, koji je pesmu “Every Breath You Take” napisao tokom boravka na Jamajci, na istom stolu gde je Ijan Fleming napisao svoje novele o Džejmsu Bondu.

Sring/Photo: YouTube printscreen
Sring/Photo: YouTube printscreen

– Probudio sam se usred noći i imao sam stihove u glavi. Seo sam za klavir i napisao je za pola sata. Sama melodija je generička, ali su reči pesme interesantne. Zvuči kao ljubavna pesma. Tada nisam shvatio koliko je zlokobna – rekao je svojevremeno Sting.

SAVRŠENE GREŠKE U LEGENDARNIM HITOVIMA… AVIONI, PSOVKE, SMOTANI TONAC I STINGOVA POZADINA NA KLAVIJATURAMA

Gitarista grupe The Police Endi Samers je dao veliki doprinos aranžmanu same pesme.

– Bez dela sa gitarom, ne postoji pesma. Taj deo (gitarski deo) ju je zapečatio. Moj gitarski deo je od pesme napravio klasik i modernizovao samu pesmu – rekao je Endi Samers za Record Collector, a prenosi songfacts.com.

Pesma je postala verovatno i najveći hit grupe The Police. Svoj stav o pesmi dao je i bubnjar benda Stjuart Koplend.

– Po mom skromnom mišljenju, ovo je Stingova najbolja pesma sa najgorim aranžmanom. Mislim da je pesmu Stingu uradio sam drugom grupom, bolje bi zvučala nego naša verzija – osim briljantnog Endijevog gitarskog dela – rekao je svojevremeno Koplend.

STING U DOKUMENTARCU “HAVE A GOOD TRIP…”: PSIHODELIČNE DROGE NISU ODGOVOR NA SVE PROBLEME OVOG SVETA, ALI BI MOGLE DA BUDU POČETAK…

Ono što je zanimljivo jeste da je središnji deo pesme poslednji završen. Naime, članovi grupe nisu znali šta da rade, a onda je Sting seo za klavir i počeo da pritiska tipke. Na kraju, došlo se do rešenja.

Poslušajte (po ko zna koji put) pesmu “Every Breath You Take” grupe The Police:

HL/Izvor: Telegraf.rs

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime