Home»Kultura»Pošta na Savskom trgu postaje novi dom proteranim umetnicima iz BIGZ-a?

Pošta na Savskom trgu postaje novi dom proteranim umetnicima iz BIGZ-a?

7
Shares
Pinterest Google+
Pošta u Savskoj ulici/Photo: googlemaps
Pošta u Savskoj ulici/Photo: googlemaps

Na zgradi Pošte na Savskom trgu u Beogradu biće obnovljena autentična fasada koju je projektovao arhitekta Momir Korunović, a za mesec dana biće poznata i namena tog zdanja – kulturni centar ili kancelarije, piše Politika. Gradski urbanista Marko Stojčić kaže da postoji mogućnost da se u tu zgradu presele umetnici koji su ranije koristili prostor u BIGZ-u.

BIGZ u istoriju, umetnici – na ulicu… Grad može da pomogne, pitanje je – da li hoće?

Ugovorom za “Beograd na vodi” objekat Pošte na Savskom trgu nije predviđen za rušenje, ali nije utvrđena ni obaveza da se tom zdanju vrati predratni izgled. Međutim, tu inicijativu pokrenula je gradska uprava koja želi da taj objekat bude javne namene i da u njega useli umetnike koji su donedavno koristili zdanje BIGZ-a u Bulevaru vojvode Mišića.

Oproštaj od mesta gde je sve počelo… Bas i Stega objavili live iz BIGZ-a

Obe varijante – komercijalna ili kulturna namena – još su u igri, rekao je za Politiku gradski urbanista Marko Stojčić.

– Pregovaramo sa kompanijom ‘Beograd na vodi’. Ako bude objekat kulture, slikari, vajari, arhitekte, nekoliko stotina bendova koji su bili u BIGZ-u dobili bi taj prostor da koriste uz simbolične iznose za troškove održavanja koje bi plaćali. Ako tamo budu kancelarije, obnovu zdanja finansiraće ‘Beograd na vodi’, a ukoliko bude kulturni centar onda bismo to mogli tako urediti da ta kompanija finansira uređenje, ali da joj se to ulaganje odbije od doprinosa za uređivanje gradskog građevinskog zemljišta – ističe Stojčić.

On očekuje da će dogovor pasti za najkasnije četiri nedelje, posle čega sledi izbor projektanta, dok bi obnova mogla da počne sledeće godine.

Previous post

Analiza umA & prijatelji poručuju - "Bit će bolje!"

Next post

Zar su svi “Prijatelji” morali da budu belci? Autori serije konačno odgovorili na optužbe za rasizam

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *