Tri Balaševićeve pesme u udženicima za osnovnu školu…

0
80
Đorđe Balašević/Photo: YouTube printscreen
Đorđe Balašević/Photo: YouTube printscreen

Tri pesme poznatog kantautora Đorđa Balaševića će ući u srpske udžbenike muzičke kulture izdavačke kuće “Klet”. U udžbeniku za osmi razred našla se “Drvena pesma”, dok će učenici nižih razreda osnovne škole učiti “D-mol” i “Devojku sa čardaš nogama”.

Jedna od autorki ovih udžbenika muzičke kulture Maja Sokolović Ignjačević je za Euronews.rs rekla da su pesme jednog od najvećih kantautora na ovim prostorima sigurno zaslužile da se nađu u osnovnim školama, odnosno da bi mlađe generacije trebalo da se upoznaju o radu ovog muzičara.

– Nama je bio cilj da približimo Balaševića, ali i druge autore koji su zadužili naše društvo mladima. U udžbeniku za osmi razred, koji je odobren i treba da bude objavljen, ima čitavo jedno poglavlje o popularnoj muzici, gde smo uvrstili sve žanrove od džeza, bluza, popa, roka, hip-hopa – rekla je ona.

Photo: Printscreen
Photo: Printscreen

Ideja da numere panonskog mornara budu deo udžbenika, dobro je prihvaćena, a obrazložila je profesorka Ivana Lučić iz osnovne škole “Kosta Trifković” iz Novog Sada.

– Ono što je važno jeste da je ovde izbor interesantan. Upravo taj izbor je je važan, zato što je raznolik, a to je ono što odlikuje pesme našeg dragog Đoleta Balaševića. Imamo “Devojku sa čardaš nogama”, to je vesela poletna pesma, s druge strane imamo “D mol”, tužnu ljubavnu pesmu, i imamo za osmake “Drvenu pesmu”, i ta pesma govori o snivanju jednog dečaka kao lirskog subjekta, i on je sanjao o drvenom konjiću i o svojoj prvoj drvenoj tamburi – rekla je profesorka Lučić, a prenosi Telegraf.

Đorđe Balašević dobio svoj park u Podgorici: Na dan kad je rođen, tu je posađen orah… a svuda su table s njegovim neprolaznim stihovima

Na pitanje kako je lako približiti osnovcima, profesorka je rekla.

– Smatram da pesme jesu adekvatne, ali kao što ste rekli, nije ih lako razumeti i nisu baš toliko jednostavne. Na nastavnicima prelep zadatak da zajedno sa učenicima analiziraju pesme, da pronalaze stilske figure, zajedno da pronalaze skriveni smisao pesama i ta prenesena značenja – rekla je profesorka.

Đorđe Balašević preminuo je 19. februara 2021. godine od posledica korona virusa.

Podsetimo se numera “Drvena pesma”, “D-mol” i “Devojka sa čardaš nogama”.

HL/Izvor: telegraf.rs

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime