Otvoren 13. Španski metar projekcijom filma “Dželat” Luisa Berlange u Jugoslovenskoj kinoteci

0
41
Otvaranje Španskog metra/ Photo: Snežana Krstić

Obeleževajući ceo vek od rođenja jednog od najznačajnijih španskih reditelja Luisa Garsije Berlange, sinoć je u Jugoslovenskoj kinoteci svečano otvoren 13. Španski metar u organizaciji Instituta Servantes u Beogradu.

Projekcijom filma “Dželat“ zvanično je otvoren program “Berlanga puni 100“, prvi od tri filmska programa ovogodišnjeg Španskog metra.

– U 2020. godini, tokom perioda ograničenog kretanja i obustavljanja svih aktivnosti uživo, Institut Servantes pribegavao je različitim onlajn metodama kako bi špansku kinematografiju približio svojim korisnicima. Međutim, već smo bili nestrpljivi da se vratimo u bioskopske sale, da obnovimo saradnju sa našim dragim partnerima u Beogradu i Novom Sadu i da ponovo pokažemo posvećenost publici Španskog metra – izjavio je Đozep Marija de Sagara Anhel, direktor Instituta Servantes u Beogradu.

Luis Garsija Berlanga jedan je od najpopularnijih stvaralaca u Španiji, ali njegova ličnost nije toliko dobro poznata van te zemlje, naveo je Raul Bartolome Molina, ambasador Kraljevine Španije u Beogradu.

Zbog toga su se Ambasada Španije i Institut Servantes pridružili velikoj proslavi Berlanginog stotog rođendana koja se organizuje širom sveta.

– Zajedno sa Huanom Antoniom Bardemom bio je veliki inovator španske kinematografije nakon Građanskog rata, koji se fokusirao na komediju sledeći tipično špansku humorističku tradiciju, ali koji je takođe bio vrlo direktno inspirisan italijanskim neorealizmom – rekao je Raul Bartolome Molina.

Ambasador Španije na otvaranju Španskog metra/ Photo: Snežana Krstić
Ambasador Španije na otvaranju Španskog metra/ Photo: Snežana Krstić

U nastavku programa u petak, 21. maja posetioce Kinoteke očekuju Berlangini filmovi “Raketa iz Kalabuća“ (18:00) i “Junica“ (20:00), dok će u subotu biti prikazana još dva ostvarenja ovog reditelja “Dobro došli, gospodine Maršal“ (18:00) i “Siromah na večeri“ (20:00).

Za zatvaranje ovog ciklusa, u nedelju 23. maja, zakazana je dodatna projekcija filma “Dželat“ (18:00) kao i film “Nacionalna baština“ (20:00).

Ulaznice za ove filmove po ceni od 200 dinara već su u prodaji na blagajni Jugoslovenske kinoteke.

Posle programa “Berlanga puni 100“, publiku u Dvorani Kulturnog centra Beograd i Domu omladine Beograda očekuju od 26. do 30. maja još dva ciklusa: “Savremeni film“ i “Vetrovi Afrike. Treći koren“. Potom će deo odabranih filmova biti prikazan od 3. do 6. juna u Kulturnom centru Novog Sada u okviru programa “Španski metar putuje“.

MAD about Hollywood (plakat za izložbu)/ Photo: Promo
MAD about Hollywood (plakat za izložbu)/ Photo: Promo

Kao prateći deo programa, zaljubljenike u film očekuje velika izložba “MAD about Hollywood“ koja je kroz dva dela otvorena u Jugoslovenskoj kinoteci i galeriji Instituta Servantes.

Detaljne informacije o ciklusima filmova, terminima projekcija i cenama karata možete da pronađete na zvaničnom sajtu festivala Španski metar.

Photo: Promo
Photo: Promo

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime