Home»Film»“Filmski klasici – 55 godina praške škole“ od 20. do 22. maja u bioskopima širom Srbije

“Filmski klasici – 55 godina praške škole“ od 20. do 22. maja u bioskopima širom Srbije

4
Shares
Pinterest Google+

plakat
Ciklus filmova “Filmski klasici – 55 godina praške škole“ biće prikazan od 20. do 22. maja u bioskopima širom Srbije, a na repertoaru će se naći tri antologijska ostvarenja: “Varljivo leto ’68“ Gorana Paskaljevića, “Nešto između“ Srđana Karanovića i “Nacionalna klasa“ Gorana Markovića.

Tokom tri dana biće prikazane digitalno restaurisane verzije navedenih filmskih klasika, u organizaciji Mreže kinoprikazivača Srbije.

Cilj ovog mini ciklusa je da se skrene pažnja na značajnu godišnjicu Praške škole i reditelje koji su sredinom ’70-tih godina, svojim radim  širom sveta proslavili domaću kinematografiju.

Pre 55 godina Srđan Karanović i Goran Marković bili su prvi studenti iz bivše Jugoslavije koji su otišli u Prag da studiraju režiju na čuvenoj praškoj filmskoj akademiji FAMU

Izbor je sastavljen od filmova koji su izabrani na listi od 100 najboljih srpskih igranih filmova u 20. veku, a koji su sada digitalno obnovljeni.

Program “Filmski klasici – 55 godina praške škole“ realizuje se uz podršku Filmskog centra Srbije, a ovim ciklusom obeležava se i 55 godina Centar Filma, koji je stvoren željom članova Udruženja filmskih radnika i umetnika SR Srbije 1966. godine u Beogradu.

Previous post

Sećate se onih 6 vlasi kose Kurta Kobejna? E pa prodate su - za 14.000 dolara

Next post

Rokeri su džentlmeni, zar ne? Zoran Predin singlom "Bez tragova i sjene" najavio novi album i čestitao supruzi 27 godina braka

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *