Home»Film»Moć streaming novca… Amazon kupuje slavni MGM (i sve njihove filmove i serije) za 9 milijardi dolara

Moć streaming novca… Amazon kupuje slavni MGM (i sve njihove filmove i serije) za 9 milijardi dolara

4
Shares
Pinterest Google+
Amazon-MGM
Amazon-MGM

Krajem prošle godine pojavile su se informacije kako se prodaje slavna filmska kompanija MGM. Reč je o kompaniji koja poseduje kolekciju od četiri hiljade filmskih naslova i 17 hiljada sati filmskog programa. U njihovoj kolekciji nalaze se Dđejms Bond filmovi, franšize “Hobbit”, “Rocky”, “Creed”, “RoboCop” i “Pink Panther” kao i filmovi kao što su “Kad jaganjci utihnu”, “Sedmorica veličanstvenih” i “Četiri venčanja i sahrana”.  Što se tiče tiče televizijskog porograma, MGM je vlasnik tv serija kao što su “Fargo” i “Sluškinjina priča” kao i show programa “Survivor” i “The Voice”. U utorak je portal Variety objavio kako, prema njihovim informacijama, MGM kupuje kompanija Amazon i to za – devet milijardi dolara.

Džeg Bezos/Photo: YouTube printscreen
Džef Bezos/Photo: YouTube printscreen

Cena je izuzetno visoka velika jer se vrednost kompanije MGM procenjivala na 5,5 milijardi dolara, uključujući i dugove. Ali, Džef Bezos je odlučio da svoju kompaniju Amazon, odnosno njeno medijsko odelenje, podignuti na viši nivo.  Amazon Prime je streaming platforma koja ima više od 200 miliona pretplatnika ali to nisu klasični pretplatnici kao u slučaju Netflixa jer su mnogi dobili godišnju pretplatu kao besplatni poklon zbog godišnjih ugovora o korišćenju ostalih Amazonovih usluga. Ali, Bezos tvrdi da je tokom prošle godine 175 miliona njihovih pretplatnika gledalo neki od sadržaja s programa streaming platforme Amazon Prime.

ILON MASK POVEO RAT PROTIV AMAZONA… JEDNA KNJIGA JE NAPRAVILA CELU POMETNJU

Jasno je da kupovino kompanije MGM i uključivanjem njihovih filmskih i televizijskih naslova u program streaming platfoprme Amazon Prime, kompanija Amazon želi na svetskom nivou da konkuriše Netflixu i ostalim streaming platformama. Za kompaniju Amazon, medijsko odelenje samo je manji deo njihovog carstva. Tokom 2020. godine oni su potrošili 11 milijardi dolara na kupovinu i produciranje filmova i serija za Amazon Prime što je bilo za 40 posto više u odnosu na 2019. godinu.

HL/Izvor: nacional.hr

Previous post

Sad i vi možete da prespavate u stanu slavnih "Prijatelja"... i to za samo 19,94 dolara

Next post

Brus Vilis i Džon Travolta prvi put zajedno pred kamerama posle "Petparačkih priča"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *