Home»Film»Puriša Đorđević: Nagrada FEST-a me je prijatno iznenadila

Puriša Đorđević: Nagrada FEST-a me je prijatno iznenadila

4
Shares
Pinterest Google+

U nedelju 9. maja u Kombank dvorani, reditelj Puriša Đorđević održao je predavanje “Ejzenštajn – Pozorište”. Na osnovu knjige Vječeslava Ivanova o estetici velikana svetske kinematografije, Đorđević je izneo svoja razmišljanja o delu Sergeja Mihajloviča Ejzenštajna i njegovom radu u osvit Drugog svetskog rata, posle pakta Hitlera i Staljina o nenapadanju.

Puriša Đorđević je, u uvertiri predavanja, konstatovao kako ga je nagrada FEST-a “Beogradski pobednik” prijatno iznenadila. O svom odnosu prema ovoj manifestaciji tokom pet decenija, on je rekao:
-Posećivao sam ga. Birao sam filmove i znao sam koje režisere hoću da vidim. Dočekao sam da budem oduševljen sa ovim sadašnjim umetničkim direktorom, koji me je pozvao telefonom i pristao na moju ideju.

Podsećamo, Puriša Đorđević je jedan od dvojice ovogodišnjih dobitnika počasne FEST-ove nagrade “Beogradski pobednik“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, uz glumca Radeta Šerbedžiju.

Puriša Đorđević/ Photo: Željko Sinobad (promo, FEST)
Puriša Đorđević/ Photo: Željko Sinobad (promo, FEST)

Ovog maja Puriša Đorđević je napunio 97 godina, a od toga je na filmu proveo 73. U filmografiji ima 18 dugometražnih igranih filmova, pet TV filmova, i preko pedeset kratkih. Objavio je tri drame, deset romana, dobio pregršt domaćih i međunarodnih nagrada od Venecije, preko Moskve do Rio de Žaneira.

Filmovi nastali između 1965. i 1970. učinili su Purišu Đorđevića poznatim evropskim rediteljem. Iako je stvarao paralelno s autorima crnog talasa, lično tvrdi da nije pripadao tom pokretu. On je učvrstio anarhičnu, fragmentarnu dramaturgiju u jugoslovenskoj kinematografiji uspevši da spoji iskustva ruskih filmskih čudotvoraca, Ejzenštajna, Dovženka, Vertova s poetikom Godara, Renea, Rob Grijea.

 

Previous post

Pažnja, pažnja mlade rokerke - Otvoren konkurs za novu generaciju Rok kampa za devojčice

Next post

Vukovi su pred vratima... Ingvi Malmstin najavio novi album i predstavio prvi singl

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *