Home»Muzika»Australijski političar u kampanji koristio legendardnu pesmu Twisted Sister, sad mora da plati 1,2 miliona dolara zbog kršenja autorskih prava

Australijski političar u kampanji koristio legendardnu pesmu Twisted Sister, sad mora da plati 1,2 miliona dolara zbog kršenja autorskih prava

4
Shares
Pinterest Google+
Twisted sister/Photo: YouTube printscreen
Twisted sister/Photo: YouTube printscreen

Australijski sud naložio je rudarskom magnatu i političaru Klajvu Palmeru da plati 1,5 miliona australijskih dolara (oko 1,2 miliona USD) izdavačkoj kući heavy metal benda Twisted Sister.

Na australijskim saveznim izborima 2019. gospodin Palmer je koristio verziju hit pesme benda “We Not Gonna Take It” koja sadrži prepisane delove teksta.

Nastala pesma nazvana je “Aussies Not Gonna Cop It”.

Australijski savezni sud je krajem prošlog meseca doneo odluku  da su ovim prekršena autorska prava grupe.

Sudija Ana Kacman rekla je da je “smešno” i sugerisati da verzija pesme gospodina Palmera nije izvedena iz pesme Twisted Sister iz 1984. godine.

Pevač slavog benda Di Snajder, koja je napisao pesmu, na svom Twitter nalogu naspisao je “NE SMEMO VIŠE DAA TOLERIŠEMO KRŠENJE AUTORSKIH PRAVA!!” nakon donošenja presude.

Gospodin Palmer je tvrdio da njegovi tekstovi nisu inspirisani pesmom, već likom PItera Finča, Hauardom Bejlom, u filmu “Mreža” iz 1976. godine, u kojem je rekao: “Ljut sam kao đavo i neću to više da trpim”.

ROKER JE BESAN: NJIH DVE TRESU GU*ICAMA, A MI KOJI SVIRAMO, MI SMO NEBITNI…

Presudom je odbijena ova tvrdnja, kao i tvrdnja gospodina Palmera da izdavačka kuća Twisted Sister, Universal Music, nije vlasnik autorskih prava, jer je pesma benda imala sličnosti sa božićnom pesmom ” O Come, All Ye Faithful”.

Takođe je odbačena i tvrdnja da je “Aussies Not Gonna Cop It” bila “parodija ili satira” pesme Twisted Sister iz 1984. godine.

– Gospodin Palmer je dao lažne dokaze, uključujući smišljanje priče kako bi našao izgovor, što ukazuje da je potreba za kažnjavanjem velika – rekla je sudija Kacman.

HL/Izvor: bbc.com

Previous post

Weezer najavili već drugi album ove godine i posvetili ga hard rocku 70-ih i 80-ih i Ediju Van Hejlenu

Next post

Da li je ovo recept za preživljavanje... Berlin službeno proglasio noćne klubove kulturnim ustanovama

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *