Home»Muzika»Državni neprijatelji… Britanska tajna služba MI5 prisluškivala grupu UB40 strahujući da pripremaju – socijalističku revoluciju

Državni neprijatelji… Britanska tajna služba MI5 prisluškivala grupu UB40 strahujući da pripremaju – socijalističku revoluciju

4
Shares
Pinterest Google+
UB40/Photo: press promo
UB40/Photo: press promo

Bubnjar engleske reggae grupe UB40 DžimI Braun ispričao je za The Guradian da ih je tokom 80-ih godina prisluškivala i nadzirala britanska tajna služba MI5 strahujući da pripremaju socijalističku revoluciju.

Grupa UB40 osnovana je 1978. godine u Birmingemu u Engleskoj, a tokom 80-ih godina su bili jedan od najpopularnijih engleskih bendova sa nizom hitova na svetskim top listama. Samo ime benda UB40 nastalo je tako da su prepravili šifru obrasca za nezaposlene Department of Unemployment u Engleskoj u ‘Unemployed Benefits form 40’ odnosno ‘Naknada za nezaposlene do 40″.

Ko je ustvari svinja? Na koga je mislio Orvel i zašto je prava na film “Životinjska farma” kupila – CIA!

Bubnjar grupe DžimI Braun tako je ispričao da je MI5 pomno posmatrao i nadzirao domove članova benda i prisluškivao njihove telefone tokom 1980-ih.

 

– Mi smo bili samo gomila uživalaca marihuane, pušili smo travu i puštali muziku, i razgovarali o rešavanju svetskih problema. Nismo planirali revoluciju, ali da je došlo do revolucije, znali smo na kojoj ćemo strani biti.

Ne, ne, ne… Ako ste negde pročitali da je agent CIA “Bill Oxley” priznao da je ubio Boba Marlija, naleteli ste na “genijalno” smišljeni fake news

Tvrdnje Džimija Brauna potkrepio je zviždač iz MI5 Dejvid Šajler koji je još 1997. godine tvrdio da je britanska obaveštajna služba provela ‘godine i godine’ nadgledajući bend strahujući da su komunisti i da kuju planove za rušenje vlade.

Najluđa teorija zavere… Da li je CIA napisala najpoznatiju pesmu Scorpionsa?

Prema Daily Mailu, pevač grupe UB40 Ali Kempbel jednom prilikom je izjavio da je bend nameravao da tuži britansku tajnu službu zbog prisluškivanja njihovih telefona, ali su na kraju ipak odustali od tužbe. Kembel je ovog četvrtka za The Guardian ispričao o njihovim nepokolebljivim levičarskim stavovima naglašavajući da je to jedini ispravni put u rešavanju problema kao što su bili aparthejd i tačerizam.

– Bilo nas je osam u bendu koji smo bili nezaposleni još od završetka školovanja. Pokušavali smo da kročimo kroz močvaru “tačerizma i pevamo o tome. Bili smo politizovani, obespravljeni i imali smo puno toga da kažemo – ispričao je Kempbel za The Guardian.

HL/Izvor: nacional.hr

Previous post

i duhovi predstavili novi video singl... "Kako da ne volim ovo"

Next post

"MAD about Hollywood"... Izložba o Holivudu u srcu Španije u Kinoteci i Institutu Servantes

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *