Home»Kultura»Otvaranje Beogradskog meseca fotografije 8. maja u Kući legata i Bioskopu Balkan

Otvaranje Beogradskog meseca fotografije 8. maja u Kući legata i Bioskopu Balkan

6
Shares
Pinterest Google+

Peto izdanje Beogradskog meseca fotografije biće otvoreno 8. maja u Kući legata u 18:00 časova i u Bioskopu Balkan od 19:00 časova.

U Kući Legata, od 8. maja samostalne izložbe imaće Dušan Kochol, Karolina Patos, Lorena Ros, Marija Ćalić, Matej Milenković, i Vladimir Živojinović.

Lorena Ros je trostruka dobitnica fotografske nagrade “World Press” i jedna od najboljih španskih fotografkinja novije generacije. Predstaviće dokumentarni rad “Neizgovoreno“ koji se bavi žrtvama seksualnog nasilja.

Slovački umetnik Dušan Kochol će se predstaviti izložbom “Cruising for a bruising” koja se bavi temom modrica na koži kao narativom fizičkog pamćenja, a Karoliina Patos iz Finske izložbom “Heroji” o rodeo kulturi u SAD, koju je pratila duže od sedam godina.

Photo: Matej Milenković
Photo: Matej Milenković

Marija Ćalić predstaviće izbor iz foto ciklusa “Spokojna noć” čije je polazište pisanje Semjuela Beketa. Na izložbi “Astronaut” biće predstavljeni radovi Mateja Milenkovića, čije fotografske serije prate njegovi poetski zapisi, koji uz vizuelni ritam fotografija kreiraju jedinstvo slike i reči.

Vladimir Živojinović, jedan od najtalentovanijih fotografa svoje generacije, predstaviće projekat “Prvi srpski ski-skakač – Od ručno pravljenih staza do Zimskih olimpijskih igara” kojim je ispratio priču o mladom sportisti i domaćoj nadi ski-skokova.

U isto vreme će biti otvorena izložba pod nazivom “Novi talenti”. Internacionalni žiri odabrao je najbolje radove koji će biti predstavljeni na ovoj izložbi: Ljubov Rakšina iz Rusije (1. mesto), Maksim Matis iz Belgije (2. mesto), Kristina Sergejeva iz Rusije (3. mesto), kao i Nađa Repman koja je dobila nagradu za najbolji domaći projekat.

Photo: Miloš Nešić
Photo: Miloš Nešić

Drugi deo otvaranja festivala održaće se u Bioskopu Balkan od 19:00 časova. Samostalne izložbe predstaviće  Stephanie Pistel, Ines d’Orey, Ivan Blazhev, Karsten Kronas, Klaus Pichler, Milan Marković, Miloš Nešić, Miloš Tomić i Olatz Vazquez, uz grupnu kolekciju radova Made of Photos #2.

Stephanie Pistel izložiće projekat “Bucket list” sačinjen od kolekcije portreta poznatog baletskog igrača Sergeja Polunjina koji su nastali u Kaliforniji, Moskvi i Beogradu. Ova međunarodno priznata fotografkinja i sarađivala je sa mnogim poznatim ličnostima i časopisima širom sveta.

Portugalska umetnica Ines d’Oray predstaviće rad  “Antre”, inspirisan kompozicijom “Ogledalo u ogledalu” Arva Perta. Makedonski fotograf Ivan Blažev izložiće rad “All time is all time” inspirisan Vonegatovim romanom “Klanica 5” o bombardovanju Drezdena.

Karsten Kronas iz Nemačke predstaviće serijal “Potraga za g-dinom X” u kome kombinuje svoje fotografije sa fotografijama g-dina X iz svog ukradenog telefona. Austrijski umetnik Klaus Pichler izložiće seriju fotografija “Ovo će vam zauvek promeniti život”. U periodu od dve godine ovaj autor bavio se ezoterizmom prikupljajući materijal sa foruma i skupova, i tako je stekao unutrašnji pogled na iracionalni svet ezoterizma.

Rad “Ćelijska međupovezanost” delo je Milana Markovića na temu međupovezanosti prirodnih elemenata u vezi korelacija i kauzalnosti, dok će se Miloš Nešić predstaviti fotografskim perfomansom “Sateran u ćošak” koji je izveo tokom policijskog časa u Beogradu u trajanju od 84 sata. Miloš Tomić će izložiti rad “Nežni vandalizam”, vrlo zanimljivu kolekciju nastalu manipulacijom i uništavanjem starih fotografija.

Autorka dela “Minbizia” je španska fotografkinja Olatz Vazquez koja svoj rad zasniva na svom telu. Nakon zakasnele dijagnostike raka odlučila je da dokumentuje promene u životu, na svom telu i emocijama.

U Bioskopu Balkan biće izložen i “Made of photos #2”, serijal radova u kojima su fotografi eksperimentisali sa video-formatom kako bi prikazali svoje fotografije.

Photo: Olatz Vazquez
Photo: Olatz Vazquez

Beogradski mesec fotografije je prvi put organizovan 2016. godine a ovogodišnje izdanje je peto po redu.

Organizacioni tim ovo izdanje manifestacija posvetio je svima onima koji su ugroženi haosom izazvanim epidemijom Covid-a 19, onima koji više nisu sa nama, kao i svima koji se trude da nam učine život mogućim i lakšim.

Photo: Stephanie Pistel
Photo: Stephanie Pistel
Previous post

Novosadski Minstrel vraća se na scenu novim video singlom "Hrana"

Next post

Proglašen za najboljeg gitaristu na svetu zbog legendarnih rifova za Queen, ali Brajan Mej je i - kralj akustične gitare... Evo i najnovijeg dokaza

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.