Home»Film»Preminula oskarovka Olimpija Dukakis, zvezda filmova “Opčinjena mesecom” i “Čelične magnolije”

Preminula oskarovka Olimpija Dukakis, zvezda filmova “Opčinjena mesecom” i “Čelične magnolije”

4
Shares
Pinterest Google+
Olimpija Dukakis/Phptp: YouTube printscreen
Olimpija Dukakis/Phptp: YouTube printscreen

Olimpija Dukakis, glumica koja je 1988. godine osvojila Oskara za sporednu ulogu u filmu “Opčinjena mesecom” (Moonstruck) u kojem je glumila majku pevačice i glumice Šer (koja je za tu ulogu takođe osvojila Oskara), preminula je u subotu u 89. godini. Njen brat Apolo objavio je tu vest na Facebooku gde je napisao “Nakon što joj se mesecima urušavalo zdravlje, konačno je otišla u miru svom suprugu Luisu”.

Tek sa 57 godina Olimpija Dukakis postala je slavna glumica jer je, osim Oskara, za tu ulogu osvojila i Zlatni globus kao i brojne druge nagrade. Usledile su uloge u filmovima “Čelične magnolije” sa Džulijom Roberts i Širli meklejn, “Zaposlena devojka” sa Melani Grifit i Harisonom Fordom i trilogiji “Gle ko to govori” sa Džonom Travoltom. Vudi Alen joj je 1995. dao ulogu u filmu “Moćna Afrodita” a iste godine glumila je i u filmu “Opus gospodina Holanda” s Ričardom Drajfusom.

Osim po filmskim ulogama, bila je poznata i po tome što je 15 godina bila profesorka drame na New York University kao i po tome što je osnovala dva regionalna pozorišta – The Charles Playhouse u Bostonu i Whole Theater u Montkleru, Nju Džersi.

Bila je 55 godina u braku s glumcem Luisom Zoričom koji je umro u januaru 2018. u 93. godini.

Olimpija Dukakis bila je rođaka Majkla Dukakisa, bivšeg guvernera države Masačusets i kandidata za američkog predsednika 1988. godine.

HL/Izvor: nacional.hr

Previous post

Neno Belan u novoj epizodi podkasta "Zvezde autoputa"...

Next post

Dok je tamna senka smrti lebdela iznad njih... Pogledajte kompletan poslednji koncert Ramonesa

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *