Home»Knjige»Plamen… Posthumna zbirka stihova, proze i liustracija Leonarda Koena u maju stiže na srpskom

Plamen… Posthumna zbirka stihova, proze i liustracija Leonarda Koena u maju stiže na srpskom

5
Shares
Pinterest Google+
Leonard Koen/Photo: facebook@leonardcohen
Leonard Koen/Photo: [email protected]

Dugo očekivana hit knjiga, posthumna zbirka stihova, proze i ilustracija pesnika i kantautora Lenarda Koena “Plamen”, izlazi u maju u izdanju beogradske Geopoetike.

Leonard Koen objavio je album “You Want it Darker” 2016. godine i nepune dve nedelje kasnije svetom se pronela vest da je slavni kantautor, pesnik i prozni pisac preminuo u svojoj 83. godini.

Posthumno je u objavljen i njegov album “Thanks for The Dance” (2019), a nešto pre toga i knjiga “Plamen”. Manje je poznato da je Koen, snimajući pesme za “You Want it Darker”, ujedno pripremao i rukopise i ilustracije za svoju, ispostaviće se, posthumno objavljenu knjigu.

Koen je, pre nego što je stekao svetsku slavu kao muzičar, bio poznat pre svega kao pesnik i romanopisac.

Dva njegova romana, “Omiljena igra” (1963) i “Divni gubitnici” (1966) već su objavljena u izdanju Geopoetike, a ovaj izdavač sada priprema i prevod njegove prve posthumno objavljene knjige “Plamen”, sa predgovorom njegovog sina Arona. Knjiga sa Koenovim stihovima, prozom, beleškama i ilustracijama bi, kako saznajemo, trebalo da izađe u prevodu Vladimira Kopicla na srpski do kraja maja. 

“Uronjena u mračno preispitivanje, knjiga ‘Plamen’ pruža dalekovidost kakvu samo godine nose sa sobom… Protkan Koenovim skicama i autoportretima, ‘Plamen’ je pun tako intimnih gestova da pružaju skoro pa voajersko iskustvo… Radovi deluju i kao završni govor i kao svlačenje. Kroz listanje ovog obimnog izdanja, nemoguće je ne doživeti lično nešto tako sirovo i sjajno, a istovremeno dirljivo otkrivajuće od ogoljenog jedinstvenog hroničara ljudskog srca”, piše o ovoj knjizi portal Bookpage, dok Booklis za ovo izdanje navodi da je “sjajna zbirka i klasičan Koen”.

Previous post

Beogradski melodic death metal bend Elune objavio spot za "Heart of Wood"...

Next post

Zvezda "Igre prestola" zvanično podigla tužbu protiv Mensona: Terao me je na s**s uz drogu i pod pretnjom sile

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *