Preminuo Aleksandar Banjac… Kolege i prijatelji se opraštaju od sjajnog muzičara i kompozitora

0
114
Aleskandar Banjac/Photo: YouTube printscreen
Aleskandar Banjac/Photo: YouTube printscreen

Poznati srpski klavijaturista i kompozitor Aleksandar Banjac (45) iznenada je preminuo, a kolege se posle vesti o smrti opraštaju od poznatog muzičara.

Banjac je rođen 22. decembra 1976. godine u Ćupriji. Veliki talenat i interesovanje za klavijature je iskazao u osnovnoj školi zarađujući svoj muzički dinar već sa 12 godina.

Srednju muzičku školu “Isidor Bajić” završio je u Novom Sadu gde odlučuje da upiše Akademiju umetnosti, muzički odsek Kompozicije u klasi Milana Mihajlovića i Slavka Šuklara. Bio je član Vojvođanskog omladinskog orkestra kao i Big Banda RTV Novi Sad.


Sarađivao je sa Majklom Kerstingom iz Nemačke, kao i sa mađarskim bluz gitaristom Laslom Atilom.

U prvoj polovini devedesetih bio je član sastava Revir, potom od 1996. klavijaturista veoma uspešnog novosadskog fank/r&b benda Colibri sa kojim je obišao celu zemlju. Nekoliko godina bio je stalni član grupe Tanje Jovićević – Oktobar 1864.

 

Kao studijski muzičar, klavijaturista/aranžer svirao je na više od 40 albuma pop muzike (Goca Tržan, Tanja Banjanin, Xenia, Elvis J.Kurtović…), a sarađivao je i sa Zdravkom Čolićem, Vladom Georgievim, Aleksandom Radović, Jelenom Tomašević…

Posted by Zdravko Colic on Monday, December 30, 2019


Muzička izdanja na kojima je imao zapaženo učešće, bilo kao instrumentalista ili kompozitor/aranžer su Partenon / Revir – nezavisno izdanje (1994), Kasandrin Glas – Metropolis (1996), II / Revir – PGP (1997), Balkanopolis – nezavisno izdanje (1999), Akos – Gemany (2000), Aleksandar Dujin / Smooth – Radio 021 (2000). Banjac je bio klavijaturista prefinjenog osećaja za atmosferu, zvučnu sliku, koji je odlično vladao mnogim muzičkim stilovima.

Muzički uticaji koji su ostavili traga na njega su Kvinsi Džouns, Dejv Grusin, Stivi Vonder, Čik Korija, Majl Kamilo…

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime