Preminula Anita Lejn, nekadašnja članica grupa The Bad Seeds i The Birthday Party i velika ljubav Nika Kejva

0
339
Oglasi
Anita Lejn/Photo: facebook@AnitaLane
Anita Lejn/Photo: facebook@AnitaLane

Muzičarka čiji rad je obeležio grupu The Birthday Party i rane godine The Bad Seedsa Nika Kejva preminula je u 62. godini, javlja Louden Than War.

Anita Lejn bila je jedne od kreativnih snaga na živahnoj post-punk sceni Melburna. Iskazala se u grupama The Birthday Party i The Bad Seeds, a zajedno s tadašnjim partnerom Nikom Kejvom napisala je pesme kao što su “A Dead Song”, “Dead Joe” i “Kiss Me Black”.

Nik Kejv otkrio uz koje pesme bi voleo da bude ispraćen na onaj svet…

Ključni deo njenog rada na australijskoj sceni nije bio samo u pisanju i izvođenju pesama već je upravo ona bila ‘osoba za vezu’ s novim muzičarima i prijateljima u Berlinu i Londonu.

Anita Lejn i Nik Kejv/Photo: facebook@AnitaLane
Anita Lejn i Nik Kejv/Photo: facebook@AnitaLane

Anita Lejn upoznala je Nika Kejva 1977. godine i par je tada započeo vezu. Kejv je bio pevač novotalasne grupe The Boys Next Door, s Mikom Harvijem na gitari, Filom Kalvertom na bubnjevima i Trejsijem Povom na bas gitari. Do decembra 1978. Roland S. Hauard se pridružio postavi, a u februaru 1980. The Boys Next Door preimenovani su u The Birthday Party. Lejn, Kejv i bend se potom sele u London, a kasnije u Berlin.

Napisala je tekst naslovne pesme “From Her to Eternity” za debitantski album Nika Kejva i The Bad Seedsa 1984. godine da bi potom ubrzo napustila grupu.

U svojoj karijeri snimila je i dva solo albuma – “Dirty Pearl” (1993)  i “Sex O’Clock” (2001).

HL/Izvor: ravnododna.com

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime