Home»Muzika»“Čajanka” sa Stefanom Milenkovićem i orkestrom Muzikon 16. maja u Botaničkoj bašti

“Čajanka” sa Stefanom Milenkovićem i orkestrom Muzikon 16. maja u Botaničkoj bašti

4
Shares
Pinterest Google+
Stefan Milenković/ Photo: Nebojša Babić (promo, RTS)
Stefan Milenković/ Photo: Nebojša Babić (promo, RTS)

Poznati srpski violinista Stefan Milenković prvi live koncert pred publikom, od kada se 2020. vratio iz SAD tokom pandemije, imaće sa poznatim kamernim orkestrom Muzikon 16. maja u beogradskoj Botaničkoj bašti.

Na koncertu pod nazivom “Čajanka” publika će imati priliku da uživa u zanimljivom programu – “Serenada za gudače” Petra Iliča Čajkovskog i “Godišnja doba” Astora Pjacole.

– Koncert će biti organizovan u skladu sa svim epidemiološkim merama, tako da je broj karata ograničen, mesta neće biti numerisana, ali se auditorijumu preporučuje raniji dolazak u najlepšu prirodnu oazu Beograda – najavili su organizatori.

Muzikon/ Photo: AleX
Muzikon/ Photo: AleX

Kamerni orkestar Muzikon sa “Čajankom” otvara svoju četvrtu koncertnu sezonu “Coinflip” koja prema konceptu predstavlja spoj tradicionalnog i savremenog, nekonvencionalnog izvođenja dela klasične muzike.

Kroz programe, aranžmane i lokacije, Muzikon će predstaviti koncerte koji čine “dve strane novčića”, ideje o izvođenju klasične muzike u 21. veku.

Neki od koncerata su u klasičnoj formi sa fokusom na usavršavanje izvođenja i saradnji sa gostujućim solistima – vrhunskim stručnjacima iz branše, dok su ostali koncerti eksperimentalni u pogledu žanra kompozicija i pružaju publici novu perspektivu iz koje posmatraju klasičnu muziku.

Photo: Promo
Photo: Promo

Violinista Stefan Milenković je svetsku slavu stekao zbog svojih izuzetnih umetničkih sposobnosti, ali i zbog životne posvećenosti humanitarizmu.

Postao je poznat kada je sa 10 godina bio pozvan da nastupi pred tadašnjim predsednikom SAD Ronaldom Reganom, u Beloj kući, na božićnom šou programu.

Posle ovog nastupa, usledio je poziv predsednika Rusije, Mihaila Gorbačova, a čak je nastupao i dva puta pred Papom Jovanom Pavlom II.

Međunarodna karijera mu je veoma bogata i uključuje saradnju i nastupe sa Berlinskim simfonijskim orkestrom, Helsinškom filharmonijom, Beogradskom filharmonijom, orkestrom Radio Francuske, orkestrom Boljšoj teatra, Nacionalnim orkestrom Belgije, kamernim orkestrima Orfeus i Aspen, simfonijskim orkestrom Indijanopolisa, Meskom državnom simfonijom, simfonijskim orkestrom države Sao Paolo u Brazilu, kao i simfonijskim orkestrima Melburna i Kvinslenda u Australiji.

Sarađivao je sa svetski značajnim dirigentima – Loren Mazel, Danijel Oren, Vladimir Fedosejev, Lu Jia, Lior Sambadal i En Sao.

Pre skoro dve decenije, tačnije 2002. godine proglašen je za “umetnika 20. veka” u Beogradu.

Nedavno je nastupio kao gost beogradske rok grupe Van Gogh na snimanju nove muzičke emisije “Studio” na RTS 1, gde je na violini izveo u tandemu sa tim sastavom njihove poznate hitove.

Tokom jula će održati master klas u trajanju od dve nedelje za sve talentovane muzičke mlade naraštaje u Čačku.

Redovno u prestonici nastupa svake godine na sceni Velike dvorane Kolarčeve zadužbine, i nastupi su mu naravno uvek rasprodati, a pauza je nastala tek sada usled pandemije.

Pamte se i njegovi duetski nastupi sa velikim muzičarima, kao što je makedonski gitarista i pevač Vlatko Stefanovski – tri rasprodata koncerta u Sava centru (2010), kao i sa lautistom Edinom Karamazovim iz BiH, nekoliko puta na Kolarcu.

Izvor: Tanjug

Previous post

Neko u porodilištu baš voli nu-metal... Beba greškom dobila ime - KORN!

Next post

Gotov španski koncertni eksperiment... Rezultati su sve iznenadili

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *