Home»Film»Ona je – H.E.R… Mlada muzičarka je najveće iznenađenje ovogodišnje dodele Oskara

Ona je – H.E.R… Mlada muzičarka je najveće iznenađenje ovogodišnje dodele Oskara

4
Shares
Pinterest Google+
H.E.R./Photo: www.her-official.com
H.E.R./Photo: www.her-official.com

U izuzetno jakoj konkurenciji u kategoriji za najbolju filmsku pesmu na ovogodišnjoj dodeli Oskara zablistala je mlada muzičarka H.E.R.

Posle dve Grammy nagrade, one za pesmu godine (“I Can’t Breathe”) i za najbolju R&B pesmu (“Better Than I Imagined”) H.E.R. nastavlja da niže priznanja. Sada na polici ima i prestižnu statuu najpoznatije svetske nagrade filmske industrije – Oskara za najbolju pesmu u filmu.

Pesmu “Fight for You” H.E.R. je snimila za film “Juda i crni mesija” koji je nagradu osigurao i Danijelu Kaluhu – za najbolju sporednu ulogu.

“ZEMLJA NOMADA” FILM GODINE, “AIDA” BEZ NAGRADE… U LOS ANĐELESU ODRŽANA 93. DODELA OSKARA

Svečana ceremonija Akademije filmskih umetnosti i nauka, u pandemiji prilagođenim uslovima, održana je u nedelju 25. aprila u Los Anđelesu, a jedno od najvećih iznenađenja večeri bila je upravo nagrada za najbolju pesmu.

U kategoriji za najbolju pesmu se uz H.E.R. našla i veteranka Dajan Voren, koja je u poslednje 33 godine nominovana čak 12 puta. Ona je napisala i hitove poput “I Don’t Want to Miss a Thing” (koji i danas dobro kotira na radio stanicama) i “Because You Loved Me”, ali bi joj Oskar uvek izmakao. Ni ova godina nije bila izuzetak – uprkos prognozama kladioničara koji su pesmi “Io Sì (Seen)” za film “Život je pred tobom” mogli da zamisle kao pobedničku – tim više jer je Voren napisala u saradnji sa italijanskom zvezdom Laurom Pauzini. Predviđanja su bila i na strani nominovane “Speak Now” iz “Jedna noć u Majamiju”, a u trci je bila i pesma “Husavik” iz fikcijskog filma o Evroviziji, koja već ima više od 10 miliona YouTube pregleda kao i “Hear My Voice” iz “Čikaške sedmorke”.

DOBITNICI OSKARA PREMIJERNO NA 49. MEĐUNARODNOM FILMSKOM FESTIVALU FEST

I sama H.E.R. tako se iskreno iznenadila pošto je pročitano njeno ime i prilikom preuzimanja nagrade, skromno zahvalila roditeljima i muzičarima koji su uticali na nju, ali i snažno pozvala kolege da svoju muziku iskoriste za širenje dobra.

Pesmu u stilu soula sedamdesetih, koju je H.E.R. napisala u saradnji s D’Mile i Tiare Tomas savršeno se uklopila u vreme u koje je smešten film i, kao odjavna tema, dodatno pojačala emotivnu završnicu filma.

Film reditelja Šaka Kinga verno prikazuje događaje koji su se odvijali krajem šezdesezih i donosi priču o tužnom, u stvarnom svetu insceniranom, kraju strastvenog borca za ljudska prava Freda Hemptona koji je ubijen u 21. godini života, u svom krevetu.

Film se gotovo stopio s aktuelnim vremenima, s gotovo revolucionarnom težinom, u kojima se sve više pažnje obraća na problem rasizma i nezdravu i nepravednu diskriminaciju crnačkog stanovništva.

Posebna zanimljivost je i da je “Fight for You” jedna od tri pesme koje direktno progovaraju o rasnoj nepravdi, a koje su bile nominovane za nagradu Oskar.

#HER #Oscars2021 Mejor canción original “Fight for you” “Judas and the Black Messiah” HER Music 💜👏🏾👏🏾👏🏾👏🏾

Posted by Marcella Calderón on Sunday, 25 April 2021

U izjavama snimljenim tokom svečane večeri, koautorka pesme izjavila je kako se, pišući je, nadala kako će poruka pesme naći svoje mesto u svetu i posebno naglasila: “Važno je ono što komuniciramo. Važno je ono što pišemo. To je odraz nas samih”.

Prilikom intervjua na ceremoniji H.E.R. je izjavila kako se nada da će u budućnosti osvojiti još neka velika priznanja, ali i da gaji veliku strast prema glumi. – Možda ćete me videti i kao glumicu – pomalo zagonetno je komentarisala, dodavši kako voli mjuzikle.

Mladu muzičarko mediji su sitakli i kao jednu od najbolje odevenih zvanica, a da postoji nagrada za scenski naszup i ona bi verovatno pripala H.E.R.

Naime, H.E.R. je zablistala i u spektakularnom uvodnom “pre-showu” same ceremonije. Izvevši “Fight for You” u pratnji benda i sjajnih plesača, nastup je proglašen najboljim od svih 5 nastupa.

Kao singl, “Fight for You” je službeno objavljena u februaru ove godine a pesma je nešto kasnije dobila i prateći video spot u kome se prepliću prošlost i sadašnjost. Spot počinje scenom u kojoj policajac ubija muškarca što je simbolično propraćeno stihovima “Last night they killed one of us… again” i kadrovima iz samog filma. Radnja se zatim prebacuje 50 godina kasnije, u 2021. kojoj u R&B pjevačica pomaže da dostavi obuću ljudima koji su bili bliski s Hemptonom.

– Muzičari i filmski radnici, verujem kako smo mi ti koji imaju priliku da šire istinu i ispišu istoriju onakvom kakva jeste – poručila je H.E.R. uz snažan zaključak: – Znanje je moć, muzika je moć i dok god dišem boriću se za nas.

HL/Izvor: mixer.hr

Previous post

Srbiju će zaobići, ali Guns N’ Roses za godinu i kusur dana stižu u Beč... Evo koliko koštaju ulaznice

Next post

Preminuo Les Mekoun, pevač Bay City Rollersa

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *