Čak ni najveći fanovi ne znaju ovo… 10 iznenađujućih stvari o legendarnom filmu “Kum”

0
97
Kum/Photo: Promo
Kum/Photo: Promo

Verovatno nema onoga ko nije pogledao trilogiju “Kum”. Priča prati porodicu Korleone pod donom Vitom Korleoneom (Brando), usredsređujući se na transformaciju njegovog najmlađeg sina, Majkla Korleonea (Paćino), iz porodičnog autsajdera u nemilosrdnog mafijaškog šefa.

OVO JE BILA VELIKA HOLIVUDSKA TAJNA… MARIO PUZO JE PRODAO PRIČU O KUMU ZA 12.500 DOLARA DA BI VRATIO KOCKARSKI DUG

Čak i ako ste zagriženi fan ovog kultnog filma i njegovih glumaca nismo sigurni da li znate ove intrigantne činjenice o najpopularnijem filmu na svetu.

#1 Al Paćino nije bio prvi izbor za ulogu Majkla Korleonea, a rekao je da je tokom snimanja gotovo dobio otkaz.

Izvršni direktori želeli su za tu ulogu glumca u probijanju, poput Roberta Redforda, prema Washington Postu. Ali Kopola je video Paćina na Broadwayu i znao je da je pronašao Majkla. Studio se nevoljbo složio, ali stvari nisu išle glatko. Očigledno su rukovodioci studija mislili da Paćino loše glumi i opisali su njegov nastup kao “anemičan”, a tokom snimanja su čak tri puta pokušali da ga otpuste.

Kum/Photo: promo
Kum/Photo: promo

#2 Studio takođe nije želeo da Marlon Brando glumi Don Vita Korleonea.

Studio je smatrao da bi Marlon Brando bio problem na setu jer su ga smatrali “otrovnim”, navodi The Hollywood Reporter. Ali, Kopola je podržao glumca odlaskom u njegovu kuću i pomažući mu u snimanju trake za audiciju. Kopola je u intervjuu za THR rekao da se seća kako je Brando punio usta Kleenexom i sprejom stavljao lak za cipele u kosu kako bi se transformisao u Don Vita Korleonea. Jednom kada je studio video traku, dobio je ulogu. Brando je osvojio Oskara za tu ulogu.

MAFIJA NIJE BILA SREĆNA. NIMALO… SNIMA SE FILM O NASTANKU ČUVENOG KLASIKA “KUM”

#3 Brando nije zapamtio nijednu rečenicu tokom snimanja filma. Umesto toga, oslanjao se na kartice.

Brando je u filmskoj industriji bio poznat po tome što je umesto memorisanja svojih rečenica koristio kartice sa znakovima, a to važi i za njegovu ulogu u “Kumu”. Glumac je rekao da mu je tehnika pomogla da bude spontaniji, umesto da mora da razmišlja o svakoj liniji, izvestio je Time. Ponekad bi se kartice-trake lepile na lampe ili čak na druge glumce u sceni kako bi ih sakrili od kamere.

Kum/Photo: promo
Kum/Photo: promo

#4 Mačka u Brandovom krilu bila je lutalica i nije trebalo da bude u filmu. Zapravo, mačkino je predenje gotovo uništilo scenu

– Mačka u Marlonovim rukama nije bila planirana – rekao je Kopola, a prenosi Time. – Video sam mačku kako trči po studiju, uzeo je i stavio u ruke bez reči. Kad su Kopola i tim preslušali scenu, jedva su čuli Brandov dijalog jer je mačka tako glasno mrmljala.

#5 Talia Šir, koja je glumila Koni, bila je Kopolina sestra i imala je vrlo malo glumačkog iskustva. Čak je u jednom trenutku i srušila kameru

Kopola nije želeo da njegova sestra igra ulogu Koni jer je zamišljao taj lik “više slobodnim”, koji nikada ne bi koristio za opisivanje svoje sestre”, napisao je Vanity Fair. Uz to, nije imala puno glumačkog iskustva. – U jednoj od mojih prvih scena stala sam pred kameru i srušila je – ispirčala je Šir na Filmskom festivalu Tribeca 2017. Marlon Brando joj je tada rekao kako je ‘sve u redu. A da je Šir bila dobar izbor stigla je i potvrda u vidu nominacije za najbolju sporednu glumicu.

GOTOVA JE PREPRAVLJENA VERZIJA FILMA “KUM 3”, I ODMAH JE KRENULA PRIČA  O “ČETVORCI”…

#6 “Ostavite pištolj, uzmite kanolu” jedna je od najpoznatijih rečenica iz filma, ali je improvizovana.

Na temelju originalnog scenarija, Ričard S. Kastelano, koji je glumio Klemencu, trebalo je da kaže samo “Ostavite pištolj”, nakon što je ubio Polija, ali Kastelanova supruga, glumica Ardel Šeridan, predložila mu je da doda: “Uzmi canolu”. Odnosilo se to na raniju scenu u kojoj je od njegovog lika zatraženo da uzme desert. Kad je Kastelano dodao rečenicu, Kopola je odlučio da je ostaviti u filmu, a postao je jedan od najpoznatijih citata iz filma.

#7 Kopola je imao običaj da ostavlja glumačke greške jer je smatrao da su iskrene.

Kopola je poznat po promeni scenarija i dodavanju novih dijaloga tokom snimanja. Ponekad je zadržavao i scene u kojima su glumci grešili. Na primer, Leni Montana, koji glumi Luku Brasija, bio je toliko nervozan tokom njegove scene s Brandom da je pobrkao svoje rečenice. Kopoli se svidjela njegova nervoza i zadržao je tu scenu u filmu.

Kum/Photo: promo
Kum/Photo: promo

#8 Posle snimanja scene venčanja, Paćino i Dajana Kiton napili su se zajedno jer se glumac bojao da će film biti propast.

Na ponovnom okupljanju na filmskom festivalu Tribeca, Paćino je priznao kako su se on i Kiton – koja je glumila njegovu devojku na ekranu (ali je to i postala u svarnom životu) – “jako napili”. Bili su povezani s činjenicom da su oboje i ranije radili scenske produkcije, ali Paćino je takođe govorio o tome koliko se brinuo da će film propasti.

– Počeli smo da pijemo i samo smo razgovarali o tome ‘Kuda idemo odavde? Gotovi smo. To je najgori film koji je ikad snimljen” – izjavio je Paćino.

ČUVENI AMERIČKI FILMSKI KRITIČAR O “KUMU 3”: ŠTO BI SRBI REKLI, DOKON POP I JARIĆE KRSTI

#9 Direktori studija smatrali su kako je film loše osvetljen

“Kum” je mračan – doslovno – zahvaljujući snimatelju Gordonu Vilisu, koji je postao poznat kao “Princ tame”. Namerno je prigušeno osvetljavao svaku scenu kako bi odražavao senovite i mračne događaje koji se događaju u scenariju. Rukovodioci kompanije Paramount smatrali su da je Vilis otišao predaleko i da je film slabo osvetljen. Kopola i Viliss morali su da ih uvere u suprotno.

#10 Tuča Sonija Koreleonea i Karla Rivija bila je stvarna.

Ako ljude pitate o tuči između Sonija Korleonea i njegovog šuraka Karla Ricija, generalno ćete dobiti jednu od dve reakcije. Ljudi će se ili naježiti zbog brutalnosti ili će ukazati na zablude, kao kad Džejms Kan zamahne nogom koja padne na oko metar od lica Đanija Rusa (Karla). Ali borba je bila puno bliža stvarnosti nego što kritičari misle. Kad je Kan Rusoa bacio preko ograde, a zatim ga pretukao kantom za smeće, navodno je slomio dva Rusova rebra i lakat. Bilo je glasina da se Kan i Ruso nisu dobro slagali, što je možda doprinelo brutalnosti tuče.

HL/Izvor: mixer.hr

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime