67/68. Martovski festival: Omaž Zdravku i Ranki Velimirović 22. aprila u Velikoj sali Doma omladine

0
67
Mediala – Tajna večera/ Photo: Promo (Mertovski festival)
Oglasi

Povodom 90 godina od rođenja reditelja i scenariste, dugogodišnjeg profesora i dekana FDU u Beogradu,  Zdravka Velimirovića i 80 godina od rođenja Ranke Velimirović, dokumentariste i producenta, 22. aprila od 17:00 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda, u okviru programa 67/68. Martovskog festivalu biće prikazan izbor njihovih filmskih ostvarenja.

Umir krvi/ Photo: Promo (Mertovski festival)
Umir krvi/ Photo: Promo (Mertovski festival)

“Umir krvi“ – Režija: Zdravko Velimirović (1971. / 48′) – Film o krvnoj osveti i pokušajima da se taj običaj prekine.
Nagrade: Zlatna medalja, Jugoslovenski festiva dokumentarnog filma 1972, Specijalna nagrada na Festivalu u Lajpcigu i Jugoslovenska kandidatura za Okara.

“Mediala – Tajna večera“ – Režija: Zdravko Velimirović (1969. / 8′) – Film o osam slavnih srpsko- jugoslovenskih slikara koji su stvarali u Parizu.

Besmrtni poručnik u smrti sa osmijehom/ Photo: Promo (Martovski festival)
Besmrtni poručnik u smrti sa osmijehom/ Photo: Promo (Martovski festival)

“Besmrtni poručnik u smrti sa osmijehom“ – Režija: Ranka Velimirović (2006. / 56′) – Film o heroju Aprilskog rata, poručniku Jugoslovenske Kraljevske vojske Božidaru Žugiću, koji se silovito suprotstavio najezdi fašista i svesno žrtvovao život 1941, braneći zemlju i čast vojske i naroda.

Zdravko Velimirović/ Photo: Privatna arhiva
Zdravko Velimirović/ Photo: Privatna arhiva

Zdravko Velimirović  (1930-2005)

Reditelj, scenarista, publicistaakademik. Bio je redovni profesor filmske režije i dekan Fakulteta dramskih umetnosti  (1976- 1996).  Završio je Akademiju za pozorište, film, radio i TV u Beogradu, dalje se usavršavao u Parizu na poznatoj akademiji IDHEC. Režirao je dokumentarne, televizijske i radio drame, kao i 8 igranih filmova u zemlji i inostranstvu.

Dobio je veliki broj nagrada i priznanja, među kojima je i Povelja za vidan doprinos svetskoj kinematografji, Saveza filmskih stvaralaca Ruske Federacije (2001). Njegovi filmovi su predstavljali jugoslovensku kinematografiju na mnogim internacionalnim filmskim festivalima (Kan, Venecija, San Sebastijan, Rio…).

Bio je član žirija Jugoslovenskog festivala dokumentarnog filma kao i drugih domaćih i međunarodnih festivala.

Ranka Velimirović/ Photo: Privatna arhiva
Ranka Velimirović/ Photo: Privatna arhiva

Ranka Velimirović (1940-2020)

Filmski i TV producent, reditelj i dokumentarista. Filmsku karijeru i rad na filmu započela je 1963, radeći sa suprugom Zdravkom na velikim filmskim projektima. Gotovo šest decenija posvetila je filmskoj umetnosti i kulturi uopšte, kao kreativni saradnik u realizaciji značajnih kinematografskih ostvarenja negdašnje Jugoslavije.

Kao osnivač producentske kuće Libra film, u svojstvu producenta i autora realizovala je 44 dokumentarna filma, koji su višestruko nagrađivani na domaćim i međunarodnim filmskim festivalima i predstavljaju svojevrsnu kulturno-istorijsku baštinu Srbije i Crne Gore.

Bila je član Udruženja filmskih umetnika, kao i predstavnik Srbije u međunarodnim žirijima na festivalima dokumentarnog filma.

Martovski festival 2021/ Photo: Promo
Martovski festival 2021/ Photo: Promo
Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime