Izložba fotografija “Novi talas u Beogradu: Paket aranžman (1981-2021)” od 22. aprila na Kalemegdanu

0
193
Oglasi
VIS Idoli/Photo: YouTube printscreen
VIS Idoli/Photo: youtube.com printscreen

Izložba fotografija “Novi talas u Beogradu: Paket aranžman (1981-2021)” autora Zorice Kojić i Dragana Ambrozića biće otvorena 22. aprila u 18:00 časova na platou ispred Umetničkog paviljona Cvijeta Zuzorić na Kalemegdanu.

Šajzerbiterlemon/Photo: Exit promo
Šajzerbiterlemon/Photo: Exit promo

Na otvaranju će nastupiti i specijalni gosti, alternativni bend Šajzerbiterlemon, a nova postavka, čiji je dizajn uradila Dobrila Stevanić, predstavlja do sad najkompletniji pogled na početak “novog talasa“ u Beogradu.

Ovaj projekat prvi put na jednom mestu predstavlja antologijske radove četiri domaća ugledna fotografa, koji su tokom 1980. i 1981. pratili razvoj te rokenrol scene: Goranke Matić, Gorana Vejvode, Brajana Branislava Rašića i Branka Gavrića, autora omota za kompilaciju “Paket aranžman“.

“Paket Aranžman” 1980
photo by Goran Vejvoda

Posted by Šarlo Akrobata on Tuesday, 4 August 2020


– Fotografije velikih autora nas bez suvišne nostalgije uvode u atmosferu pre i posle snimanja ovog albuma, vraćajući nas, kroz prizore sa ulica i iz koncertnih prostora, slobodarskom beogradskom duhu onog doba i njegovim glavnim muzičkim herojima, tada hrabrim 20-godišnjacima punim planova –
izjavili su autori izložbe Kojićeva i Ambrozić.

Na albumu “Paket aranžman“ u objavljenom februaru 1981. godine prvi put zajedno su se predstavile u tom periodu najbolje nove beogradske grupe: Šarlo akrobata, Idoli i Električni orgazam.

Električni orgazam/ Photo: Goranka Matić
Električni orgazam/ Photo: Goranka Matić

– Pesme tri kultne grupe, njihov nastup i stav, bili su toliko originalni da se ovo izdanje i danas smatra prekretnicom u jugoslovenskoj popularnoj muzici i jednom od najuticajnijih ploča u našoj rok istoriji – ističu autori postavke i dodaju:
– Ovaj album bio je na taj način predvodnik najčuvenije generacije beogradskih ”novotalasnih” bendova, ali i cele jedne kulturne revolucije koja je početkom ”80-ih zauvek promenila društvena shvatanja u tadašnjoj SFRJ, jer smo upravo zahvaljujući ovom pokretu konačno uhvatili korak sa svetom, bar kad je u pitanju pop kultura.

Izložbu “Novi talas u Beogradu: Paket aranžman (1981-2021)” u organizaciji JP “Beogradska tvrđava“ posetioci će moći da gledaju tokom aprila i maja na Kalemegdanu, na Platou ispred Umetničkog paviljona Cvijeta Zuzorić.

Izvor: Tanjug

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime