Home»TV»Snima se...»“Gospodar prstenova” biće najskuplja serija u istoriji… ubedljivo

“Gospodar prstenova” biće najskuplja serija u istoriji… ubedljivo

8
Shares
Pinterest Google+
Lord of the Rings, promo
Lord of the Rings, promo

Kada je objavljeno da će se snimati televizijska serija “Gospodar prstenova” tvrdilo se kako će budžet za nekoliko sezona biti rekordnih 500 miliona dolara. Taj će rekord ipak biti oboren jer, kako javlja Hollywood Reporter, proračun samo prve sezone serije iznosi neverovatnih 465 miliona dolara.

Naime, Stjuart Neš, ministar ekonomskog razvoja i turizma u Novom Zelandu, izjavio je za portal Morning Report:

– Ono što vam mogu reći jeste da će kompanija Amazon potrošiti 650 miliona novozelandskih dolara (465 miliona američkih dolara) samo na prvu sezonu. To je fantastično, zaista… To će biti najveća televizijska serija ikada.

PRODUCENTI SERIJE “GOSPODAR PRSTENOVA” PRAVE NAJBIZARNIJI KASTING IKADA… AKO IMATE IZBAČENU VILICU, OPEKOTINE NA LICU, STAKLENO OKO, NEDOSTAJE VAM RUKA ILI NOGA…

Brojke su prvobitno objavljene kao deo vladinog službenog izveštaja koje je preneo novozelandski portal Stuff. Iz tog izveštaja vidljivo je da kompanija planira da snimi pet sezona serije koja bi se snimala na Novom Zelandu kao i nekoliko serija koje će se temeljiti na pojedinim likovima iz “Gospodara prstenova”.

Poređenja radi, budžet jedne sezone serije “Igra prestola” iznosio je “samo” 100 miliona dolara. U prvoj sezoni, budžet jedne epizode iznosio je šest miliona dolara a taj budžet se do osme sezone gotovo utrostručio tako da je u poslednjoj sezoni jedna epizoda koštala 15 miliona.

Ovako visok iznos budžeta prve sezone serije “Gospodar prstenova” ne odnosi se samo na njeno snimanje. Naime, kompanija Amazon prvo je platila 250 miliona dolara na prava za televizijsku ekranizaciju kultne književne trilogije J. R. R. Tolkina a verojatno je u taj iznos uključena i izgradnja Međuzemlje, odnosno lokacija na kojima će se serija snimati. U tom slučaju, troškovi preostalih sezona serije biće niži. Ali ipak…

STIŽE BIOGRAFSKA DRAMA O TVORCU “GOSPODARA PRSTENOVA”… POGLEDAJTE PRVI TREJLER ZA FILM “TOLKIN”

Kako brojne zemlje privlače inostrane produkcije tako što im vraćaju deo iznosa potrošenog na snimanje u njihovoj zemlji (tzv. tax rebate) u iznosu od 25 do 30 posto, tako će vlada Novog Zelanda vratiti kompaniji Amazon 114 miliona dolara. Vlada Novog Zelanda smatra da će se taj povrat sredstava isplatiti jer će brojni turisti pohrliti u njihovu zemlju da vide lokacije na kojima se snimala serija, a pre 20 godina i filmska trilogija “Gospodar prstenova”.

Snimanje serije je u toku a njena premijera očekuje se u poslednjem kvartalu ove godine.

HL/Izvor: nacional.hr

Previous post

Svečano otvoren 67/68. Martovski festival, Zoranu Simjanoviću posthumno nagrada za životno delo

Next post

Read&Roll: Knjige koje se čitaju – glasno… "Born To Run" Brusa Springstina, olovkom ispisana biografija dečaka iz Džersija koji je postao - Gazda

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *