Home»Film»Ešli Džad ima zanimljiv “hobi”… Kad ne snima, volontira u prašumi Kongoa

Ešli Džad ima zanimljiv “hobi”… Kad ne snima, volontira u prašumi Kongoa

4
Shares
Pinterest Google+
Ešli Džad/Photo: YouTube printscreen
Ešli Džad/Photo: YouTube printscreen

Američka glumica i politička aktivistkinja Ešli Džad rođena je 19. aprila 1968. godine. Nezina glumačka karijera traje više od tri decenije, a takođe se sve više uključuje u globalne humanitarne napore i politički aktivizam.

Početkom godine stradala je posmatrajući zajednicu patuljastih šimpanzi u kongoanskoj prašumi. Zvezda filmova “Dvostruka opasnost”, “Kolekcionar”, “Vrelina” … u drugu najveću tropsku kišnu prašumu na svetu otputovala je kako bi sa čovekom svog života, švajcarskim antropologom dr. Martinom Surbekom, šest nedelja posmatrala zajednicu patuljastih šimpanzi, čije ponašanje, navike i običaje on već godinama proučava i stručno opisuje. U dr. Surbeku slavna glumica je pronašla savršenog partnera, jer je i sama strastvena aktivistkinja – za prava žena, ugroženih grupa, ekološka pitanja kao i protiv gladi u svetu, a poslednjih godina mnogo vremena posvećuje i zaštiti ugroženih vrsta i njihovih staništa širom sveta.

VAJNSTIN UZVRAĆA UDARAC: EŠLI DŽAD MI JE OBEĆALA DA ĆU JE DODIRIVATI KADA OSVOJI OSKARA U MOM FILMU

Sa svojim dragim dva puta godišnje četiri do šest nedelja boravi u Kongu, gde on radi, a ona volontira u istraživačkom kampu Kokolopori. Kako tamošnje šume već jako dobro poznaje, nije joj bilo na kraj pameti da bi joj ovogodišnja poseta mogla doći glave. Nesreća se dogodila usred šume kad je popravljala svetiljku na kacigi i spotakla se o palo stablo. Kako joj je stopalo ostalo zarobljeno zadobila je višestruki prelom potkolenične kosti zbog čega se od bolova onesvestila. Kad je došla k sebi kongoanski vodič u njezinoj pratnji je oslobodio i ukazao prvu pomoć, a u tom položaju je pet sati čekala dolazak svog tima za spasavanje. I ove godine zaista ima šta da slavi.

HL/Izvor: nacional.hr

Previous post

Preminuo Momčilo Moša Radenković, zaječarska rok legenda i jedan od osnivača Gitarijade

Next post

Morisi pobesneo na autore "Simpsonovih": Nisam rasista kome ispada stomak, bolje se pogledajte u ogledalo...

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *