4
Shares
Pinterest Google+

Pre tačno 60 godina – 17. aprila 1961. godine na sceni Dvorane Doma sindikata, današnje Kombank dvorane, počeo je svoj život festival zabavne muzike “Beogradsko proleće” koji je bio pandan tadašnjem Opatijskom festivalu, kao i Italijanskom festivalu u San Remu.

Ovaj festival doveo je mnoga poznata imena muzičke scene u kultni prostor sa višedecenijskom tradicijom, a posle velikog jubileja, Kombank dvorana ima za cilj da “Beogradsko proleće” ponovo zaživi pod njenim krovom.

Dom sindikata/ Photo: DDS ARHIVA
Dom sindikata/ Photo: DDS ARHIVA

Naime, pošto je prava za festival i brend, Kombank dvorana otkupila od Udruženja Jazz, zabavne i rok muzike Srbije, u planu je da se po normalizaciji epidemiološke situacije pod okriljem “Beogradskog proleća” nastavi tradicija kada će ponovo  na Velikoj sceni zablistati muzički velikani domaće zabavne muzike.

Podsetimo, jedini žiri na prvom festivalu održanom 17. i 18. aprila 1961. godine u Domu sindikata bila je publika.

Na prvom “Proleću” nastupili su tada najpopularniji pevači zabavne muzike u Jugoslaviji: Đorđe Marjanović, Predrag Gojković Cune, Tereza Kesovija, Lola Novaković, Nada Knežević, Dušan Jakšić, Radoslav Graić i Marko Novosel.

Pobednik prvog “Beogradskog proleća” bila je pesma “Anđelina”, čije su verzije pevali Đorđe Marjanović i Radoslav Graić, autor pesme.

Drugo mesto osvojio je Đorđe Marjanović sa pesmom “Nek’ prođe zima”, dok je treće mesto pripalo Marku Novoselu, koji je izvodio pesmu “Valovi”.

Đorđe Marjanović/ Photo: DDS ARHIVA
Đorđe Marjanović/ Photo: DDS ARHIVA

Festival “Beogradsko proleće” u kontinuitetu se održavao do 2000. godine.

Na inicijativu Umetničkog ansambla “Stanislav Binički” i Vojkana Borisavljevića, 2009. godine održan je koncert evergrin muzike, nazvan “Proleće u Beogradu”, a potom i 2010. i 2011. godine.

Na ovim revijalnim koncertima, održanim u Domu sindikata nastupili su Đorđe Marjanović, Lola Novaković, Miki Jevremović, Leo Martin, Bisera Veletanlić, Dušan Jakšić, Neda Ukraden, Maja Odžaklijevska, Radmila Karaklajić, Zafir Hadžimanov, Ljiljana Petrović, Boris Bizetić, Beti Đorđević, Lado Leskovar, Lutajuća srca… a 2011. godine gost iznenađenja bila je Tereza Kesovija.

Previous post

"Niko kao moj Beograd"... Online izložba fotografija u organizaciji KC Čukarica

Next post

Kolumna Nenada Cvjetićanina: Ko je vlasnik računarskog programa ako je u njegovoj izradi učestvovao ceo tim?

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *