Home»Muzika»Homeland»Muzika za imunitet… Intervju sa bendovima Eyesburn i Iskaz pred nedeljni online koncert

Muzika za imunitet… Intervju sa bendovima Eyesburn i Iskaz pred nedeljni online koncert

4
Shares
Pinterest Google+
Photo: Promo
Photo: Promo

U nedelju 18. aprila sa početkom u 20:00 časova na Patreon stranici Muzike za imunitet održaće se online koncert bendova Eyesburn i Iskaz. Biće to prava energetska bomba koju će publika moći u prenosu uživo da oseti, ali i da komentariše, razmenjuje utiske, a ko zna, možda i naruči neku pesmu. 

Ekipa Muzike za imunitet izdvojila je nekoliko pitanja na koja su im oba benda dala odgovore, pa u nastavku pročitajte kako Eyesburn i Iskaz razmišljaju na iste teme i koliko im se mišljenja podudaraju.

Eyesburn/ Photo: AleX
Eyesburn/ Photo: AleX

U nedelju imate svoj prvi online koncert i to sa kolegama iz benda Iskaz. Kakav osećaj izaziva pomisao da ćete svirati ful koncert fizički bez publike, ali svakako sa publikom koja vas gleda širom sveta iz svojih domova?

Eyesburn: Sa jedne strane – to je nastup kao i svaki drugi, bina, instrumenti i mi. Ali svakako očekujemo jedno lepo iskustvo, po prvi put učestvujemo u ovome i nadamo se da će ljudi biti zadovoljni. Jedva čekamo komentare.

Iskaz u nedelju ima svoj drugi online koncert. Postajete “veterani” online svirki jer, koliko znamo, do sada niko nije imao dva online koncerta. Šta očekujete od ovog koncerta na kome ćete nastupati sa kolegama iz benda Eyesburn?

Iskaz: Pre svega nam je drago što ćemo videti drage prijatelje i imati priliku da makar delimično osetimo čari svirke. Eyesburn su bratska ekipa od koje smo mnogo naučili i sa kojima imamo sjajnu saradnju. Šta više da vam napišemo kad se radujemo čak i tonskoj probi. Trebalo bi da kao veterani online koncerata budemo uigraniji i spremniji, ali slobodno možemo obećati da ćemo opet tu i tamo grešiti i da ćemo se ponašati kao da smo zaista na nekom festivalu, ili u nekom klubu.

Šta generalno mislite o formatu online koncerata i o tome da li će to biti primenljivo i kada se stvari vrate u normalu?

Eyesburn: To je svakako nešto što će biti sve prisutnije u budućnosti, kako se tehnologija razvija. Moguće je zamisliti da će svaki koncert biti streamovan i da ćemo moći da biramo šta ćemo gledati – u drugom gradu, zemlji i kontinentu, a bez odlaska tamo. Naravno – uvek će koncerti ipak ostati mesta socijalizacije i provoda.

Iskaz: U izvesnom smislu je ovo format koji nekako ide u skladu sa vremenom i razvojem tehnologija. Svakako svi previše vremena provode na mobilnim, ili desktop aplikacijama na kojima se svakodnevno nešto strimuje. Lepo je što to omogućava i muzici da ide u tom live formatu. Ovo je čak i bolje od televizijskog prenosa jer omogućava interakciju gledalaca. Mogu pisati komentare, utiske, misli…I dalje smo prvenstveno pristalice neposrednog kontakta sa publikom, ali uzmimo najbolje iz date situacije i OK smo.

Iskaz/ Photo: Promo
Iskaz/ Photo: Promo

Koliko je poslednjih godinu dana, od kada je društveni život bukvalno stao, vama bilo inspirativno i da li su neke nove pesme nastale kao reakcija na situaciju u kojoj se još uvek nalazimo?

Eyesburn: Da, zapravo nastao je ceo novi album, kao naš odgovor na naizgled očajnu i bezizlaznu situaciju za nas, muzičare.

Iskaz: Nama je kompletno stvaralaštvo reakcija na život i situacije kroz koje prolazimo. To ne znači da ćemo imati tematski album o pandemiji, ali sigurno znači da je cela situacija proizvela niz osećanja koja ce naći svoje mesto na albumu.

A kada bi mogli da očekujemo i da čujemo nove pesme?

Eyesburn: Album je završen, snimamo pesme u Novom Sadu neposredno nakon ovog koncerta i nadamo se da će na leto doći do fanova i šire publike.

Iskaz: Album je bio gotovo spreman za objavljivanje 2020. godine, ali Korona… U međuvremenu su nastale nove pesme, neke od postojećih su promenjene značajno, dok su neke i izbačene sa albuma. Svakako, trenutno smo na broju 24 sa pesmama i ukoliko se ova situacija nastavi, imaćemo trodupli album. Svakako ćemo pustati singlove i ekranizacije istih pa ćemo to sklopiti u celinu nazvanu “Lavirinat”, verovatno krajem godine.

Šta biste poručili svima onima koji se dvoume da li da kupe kartu za nedeljnii koncert ili ne, zbog čega treba to da urade?

Eyesburn: Treba da kupe kartu zato što će se u svom stanu provesti vrhunski za male pare i zato što vole muziku bendova koji nastupaju.

Iskaz: Stvari su vrlo jednostavne: Nama je sviranje “ventil”, publici je svirka “ventil”. Svi smo u istom loncu. Situacija je takva da je ovo trenutno jedini mogući format i mesto gde možemo da se nađemo, vidimo i osetimo koliko -toliko bliskim. Nema peglanja, šminkanja i doterivanja, idemo live. Zgrabiš piće, grickalice, pozoveš prijatelja, dečka, devojku, sestru, kuma i uživas u svirci.

Ulaznice za koncert bendova Eyesburn i Iskaz možete da nabavite na Patreon stranici Muzike za imunitet

 

Previous post

Premijera predstave "Šta je sobar video" 19. aprila na sceni Omladinskog pozorišta Dadov

Next post

Premijera... Zid Mortal objavio spot za pesmu "999", posvećenu maloj Milici Rakić, devojčici stradaloj u NATO bombardovanju

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *