Home»Muzika»Singlom “Deset” riječki Grad se posle 12 godina vraća na scenu

Singlom “Deset” riječki Grad se posle 12 godina vraća na scenu

4
Shares
Pinterest Google+
Grad/ Photo: Stephany Stefan
Grad/ Photo: Stephany Stefan

Novim singlom “Deset”, prvim izdanjem posle 12 godina diskografske pauze, legendarna riječka rock grupa Grad vraća se na scenu.

Cela priča počela je kada su svoju 35. godišnjicu 2020. obeležili velikim slavljeničkim koncertom na zatvaranju manifestacije Riječka zvečka.

Odličnom svirkom, nabijenom prštećom energijom, publiku su vratili u vreme kada je Rijeka s punim ponosom nosila i disala rock.

Motivisani ovim uspešnim nastupom početkom ove godine bende je ušao u GIS studio i sa producentom Matejom Zecom snimio nekoliko potpuno novih pesama.

Način rada u studiju nisu menjali pa je sve, kao i ranije, snimljeno uživo! Upravo sa tih sessiona izdvojena je pesma “Deset” kao novi comeback singl riječkih rokera.

“Deset” nosi sve prepoznatljive karakteristike Grada – sjajnu vokalnu interpretaciju Deana Škaljca, moćnu gitarsku “vožnju” Orijena Modrušana i Igora Stevanovića Stiva, kao i snažnu i uigranu podršku nove ritam sekcije koju čine basista Sergej Hofman (Turisti) i Branko Kovačić (Jonathan) na bubnjevima.

Grad/ Photo: Damir Krizmanić Kriza
Grad/ Photo: Damir Krizmanić Kriza

Svoju preko tri i po decenije dugu karijeru Grad je započeo 1985. Za kratko vreme uspeo je da se pozicionira kao jedan od najboljih novih bendova ex-Yu rok scene.

Te su godine na bine širom bivše države stigli i Let 3, Fit, Ogledala, Cacadou Look, a upravo je Grad istican kao perjanica tadašnje scene.

Objavljivanje debi albuma “Ljudi” (1991, Nema Problema), Novi list je proglasio “jednim od najvažnijih događaja u povijesti riječke scene”, a na njemu su najbolje pesme iz dotadašnjeg opusa Grada, kao što su “Vodi me”, “Zid” i “Ima li nešto”.

Njihova muzika bila je energični novotalasni rok, ali s puno melodioznosti, upoređivana s ranom fazom grupe U2, a među hitovima koji su i dan danas prepoznati kao neka od najvažnijih dela riječke (ali i puno šire) scene su “Riječi”, “Eni”, “Nebo” i “America” – singl koji je po objavljivanju istoimenog drugog studijskog albuma, nedeljama bio na vrhu popularnog Hit Depoa.

Grad je bio jedna od važnih muzičkih karika na riječkoj rock sceni čiji je uticaj i danas neizbrisiv, što najbolje opisuje jedna od njihovih definicija: “Grad nije bend, Grad je dijagnoza”.

Novim singlom spremni su za novu etapu karijere, pa kao i svi s nestrpljenjem čekaju prvu priliku da ovu i druge nove pesme predstave publici uživo.

Previous post

Nik Kejv i Voren Elis objavili 7" singl "Grief"... Pismo i pesma jednoj Sintiji

Next post

Sprema se novi mjuzikl u Madlenianumu... Premijera "Poslednjih pet godina" zakazana za 15. maj

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *