“Ispod kože”: Izložba radova mladih fotografkinja u Galeriji Podroom

0
84
Photo: pixabay.com
Oglasi

Kolektivna izložba mladih fotografkinja pod nazivom “Ispod kože” biće otvorena od 16. do 18. aprila u Galeriji Podroom Kulturnog centra Beograd.

Posle izložbe na nedavno završenom Femix Festu, mlade fotografkinje koje su pohađale edukativni program FemixEdu (Conversations) još jednom će imati priliku da prikažu svoje radove beogradskoj publici.

Publika će imati prilike da vidi radove Anastasije Radovanović, Bojane Stević, Valentine Rosić, Katarine Vasiljević, Katarine Cimbaljević, Marije Dimitrijević, Marije Đukić, Milice Avramović, Milice Matović i Tamare Matić.

Kustoskinja izložbe je Ana Simona Zelenović, istoričarka umetnosti, koja je povodom otvaranja izložbe izjavila:
– Fotografski kurs programa i izložba Femix-a pokazale su da sa nekim temama još uvek nismo raščistile. Gotovo sve fotografije upućuju na to da je u žensko telo upisan patrijarhat, odnosno da mi preko ovog upisa, koji ne može biti izbrisan, upisujemo borbu za svoje telo, za svoje mišljenje i duhovnost, na kraju upisujemo u svoje izraze lica, pokrete ruku, odnos tela sa sredinom, našu borbu za slobodu i glas, odnosno izraz. Većina devojaka koje izlažu pokazuje interesovanje za promišljanje problema ženskog tela – šta znači roditi se, živeti i iznova konstituisati i performirati žensko telo? One pokazuju šta je iza objektifikovane pojavnosti ženskog tela – da je tu hrabrost da se suoči sa patrijarhalnim nasleđem, snaga da se proživi i preživi bol nasilja, odlučnost da se govori o složenom unutrašnjem životu i talenat da se ova iskustva umetnički uobliče.

Realizaciju izložbe podržava fond Prince Claus, kao i fondacija Mama Cash koja dugoročno podržava rad FEMIX-a.

Autorka vizuala: Anđela Janković
Autorka vizuala: Anđela Janković
Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime