Home»Film»68. Martovski festival: Nacionalna selekcija kratkog igranog filma

68. Martovski festival: Nacionalna selekcija kratkog igranog filma

4
Shares
Pinterest Google+

Zbog globalne pandemje, 67. Martovski festival nije održan tokom 2020. godine tako da će u skladu sa odlukom Odbora festivala naredno izdanje biće duplo: 67/68.

Ovogodišnji Martovski festival biće održan od 19. do 25. aprila 2021. godine i u okviru njega biće prikazane kompletne  takmičarske selekcije iz 2020. i 2021. godine, a biće dodeljene nagrade i za 67. i za 68. izdanje festivala.

Photo: Promo (Martovski festival)
Photo: Promo (Martovski festival)

Predstavljamo program filmova iz selekcije 68. Martovskog festivala, koji se takmiče u kategoriji kratkog igranog filma – nacionalna selekcija.

“Izgubljeni dani” (Produkcijska kuća: Fakultet dramskih umetnosti, Beograd, Režija: Jovana Avramović, Produkcija: Aleksa Borković)

Olja, mrzovoljna osamnaestogodišnjakinja, živi u porodici prepunoj nerazumevanja. Kada bratovljeva devojka dođe u posetu, Olja se suočava sa gubitkom jedine osobe do koje joj je stalo. Besna na sve oko sebe, biva zarobljena na mestu odakle ne vidi izlaz.

Glume: Jana Bjelica, Jovan Jovanović i Sunčica Milanović.

Kako sam pobedio lepak i bronzu/ Photo: Promo (Martovski festival)
Kako sam pobedio lepak i bronzu/ Photo: Promo (Martovski festival)

“Kako sam pobedio lepak i bronzu” (Produkcijska kuća: Ranč Production, Režija: Vladimir Vulević, Produkcija: Srđa Vučo)

O životu fabričkog radnika Mihajla, iz zapuštenog provincijskog mesta, svedoče nam ljudi iz njegovog najbližeg okruženja. Stari komšija kojem svakog jutra odnosi novine, sestra koju godinama materijalno pomaže, kafedžija u čijoj kafani Mihajlo i njegove kolege radnici provode popodneva i večeri.

Ono što oni ne znaju je da Mihajlo opsesivno krade alat iz fabrike, da pati zbog izgubljene ljubavi i šta će uraditi jednog jutra.

Glume: Hasan Čičić, Rasim Ćelamehmetović, Iva Bjelić, Saša Bjelić, Dragana Vidaković i Dragana Lalović.

“Pas i vetar” (Produkcijska kuća: Fakultet za medije i komunikacije, Režija: Jovana Marković, Produkcija: Luka Đokić)

Poslednje noći pred odlazak iz zemlje, Zoja odlazi na svirku i upoznaje Luku. Posle večeri provedene sa njim, odlazak ujutru više ne deluje kao jednostavna odluka.

U filmu glume Jovana Gavrilović i Mladen Sovilj.

Skup/ Photo: Promo (Martovski festival)
Skup/ Photo: Promo (Martovski festival)

“Skup” (Produkcijska kuća: Grupa “Hajde da“, Režija i produkcija: Marko Pejović)

Film prati krizu mlade žene, koja više ne nalazi nikakav smisao u načinu života srednje klase. Kriza kapitalizma i koncept slobode prelama se kroz odnos sa njenim partnerom (koji je gluva osoba) i u njima budi različita osećanja i potrebe (koje se u filmu pojavljuju kao zasebni likovi). Kako priča napreduje, sve više bivamo uvučeni u unutrašnju stvarnost likova.

Glume: Jovana Rakić, Stojan Simić, Andrej Malešević, Branka Baretić Milenković, Nenad Novaković, Predrag Kotur, Vera Jovanović i Isidora Bojić.

Slobodan/ Photo: Promo (Martovski festival)
Slobodan/ Photo: Promo (Martovski festival)

“Slobodan” (Produkcijska kuća: Fakultet dramskih umetnosti, Beograd, Režija: Miroslav Savić, Produkcija: Branko Perišić)

U intimnom prostoru napuštenog ravničarskog imanja, demilitarizovani vojnik prolazi kroz suočavanje sa posleratnim početkom i teretom traumatične prošlosti.

U filmu glumi Branko Perišić.

Sve kako treba/ Photo: Promo (Martovski festival)
Sve kako treba/ Photo: Promo (Martovski festival)

“Sve kako treba” (Produkcijska kuća: Fakultet dramskih umetnosti, Beograd, Režija: Nikola Stojanović, Produkcija: Tijana Savić, Nikola Stojanović, Mladen Teofilović, Nađa Petrović)

Jovana, samohrana majka, želi da provede svoj rođendan sa ćerkom Sarom, ali njeni planovi su uništeni kada Sara pozove oca na rođendan.

Glume: Jelena Stupljanin, Anita Ognjanović i Zlatan Vidović.

Martovski festival 2021/ Photo: Promo
Martovski festival 2021/ Photo: Promo

Selekciona komisija takmičarskog programa 68. Martovskog festivala čine Nikola Majdak mlađi (direktor fotografije), Milan Nikodijević (profesor produkcije), Vladimir Šojat (autor, montažer) i Dragana Latinović (rediteljka i producentkinja).

Umetnički direktor Martovskog festivala je Dejan Dabić.

Previous post

Ivan Milenković i Bluz mašina objavili lyric video za pesmu "Okean“

Next post

Tad je sve postalo jasno... Pogledajte do sada nepoznati snimak nastupa Dejvida Bouvija u emisiji "The Old Grey Whistle Test" 1972. godine

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *