Home»Pulse»Puls grada»Otvorena izložba “U gudurama Amerike“ u Bioskopu Balkan

Otvorena izložba “U gudurama Amerike“ u Bioskopu Balkan

4
Shares
Pinterest Google+

Izložba “U gudurama Amerike“ u Bioskopu Balkan otvorena je u četvrtak, 8. aprila u Bioskopu Balkan.

Na ovoj izložbi predstavljeni su radovi tri autora: video rad “Zvuci rodnog kraja“ Mladena Miljanovića, skulptura “Yugo Amerika“ Radoša Antonijevića i instalacija “Amerika“ Nenada Maleševića.

Naziv izložbe pravi jasnu opasku na naslov romana Karla Maja “U balkanskim gudurama”, u kom se Balkan stereotipno tumači kao divlja, neukroćena teritorija u kojoj vladaju nasilje i razbojništvo.

Inverzijom stereotipa i uvođenjem ličnog, kolektivnog ili istorijskog iskustva, ova postavka gradi se na preispitivanju značenja toponima i pojma Amerika. Izložbu je producirala Fondacija Saša Marčeta.

Mladen Miljanović, autor video rada “Zvuci rodnog kraja“, osvrnuo se na širi kontekst izložbe:
– Meni se, prije svega, svidio kontekst samog naziva ovog prostora – Bioskop Balkan. Baviti se ovom temom u Bioskopu Balkan, sa trojicom umjetnika sa regionalne scene, meni je već kontekst po sebi. Onda smo shvatili da se u sličnom vremenskom periodu, Amerika pominje u nekom segmentu ili nekom obliku našeg rada. Čitav taj proces je bio prirodan, radovi su se jednostavno sklopili, a kustoskinja Ksenija Samardžija je prepoznala tu vezu i pozvala nas. Ova izložba se ironično i sarkastično postavlja prema romantizovanoj poziciji Balkana, a mi se isto tako bavimo ironijom  – šta Amerika ovde zapravo znači. Meni je to bilo sasvim dovoljno relacija između radova, i u samim radovima, da zajedno sa ovim mjestom sve to čini interesantan koncept.

U gudurama Amerike/ Photo: Bojana Janjić
U gudurama Amerike/ Photo: Bojana Janjić

– Naši radovi nisu pravljeni da bi bili deo celine. Oni su produkovani ranije kao individualni istraživački procesi. Međutim, mi smo uvideli da postoji poveznica kroz naziv Amerika u sva tri rada. Ali oni nisu povezani samo imenom već i promišljaju lični i širi kulturni identitet, koji Ameriku koristi kao neku vrstu refleksije ili ogledalnog polja za samorefleksiju. U tom smislu, Bioskop Balkan samim svojim nazivom je zapravo bio dobro polazište kao neka objedinjujuća, a ne previše opterećujuća konceptualna veza – izjavio je Radoš Antonijević, autor rada “Yugo Amerika“ i dodao:
– Moje lično iskustvo je vrlo pozitivno, u smislu da je sam prostor Bioskopa Balkan, svojim nazivom i izlagačkim potencijalom, dao dobar ambijent u kome ova tri rada nisu dizajnerski složena, već zajedno grade atmosferu koja dosta liči na ovu našu balkansku.

Nenad Miljanović, autor instalacije “Amerika“, osvrnuo se na postavku i odnos radova:
– Prostor je velelepan i sa te strane zahtjevan, pa je naš zadatak kao autora bio da napravimo takav raspored i konstelaciju gdje se radovi ne potiru u značenju, gdje se ne sukobljavaju, niti se nadomještuju. To je jedna fina usaglašenost.

Ksenija Samardžija, kustoskinja izložbe i direktorka Fondacije Saša Marčeta, iznela je svoje utiske o izložbi:
– Mislim da se radovi sjajno dopunjuju i odlično komuniciraju međusobno. Na različitim nivoima, u različitim kontekstima i odnosima. U svakom slučaju, zadovoljstvo je imati priliku da pogledamo i sagledamo ovakvu izložbu u Beogradu.

Izložba “U gudurama Amerike” u Bioskopu Balkan biće otvorena do 30. aprila.

Previous post

Depeche Mode, ali na njihov način... Riječki Chasing Nord predstavio obradu pesme "I Feel You"

Next post

Konačno će biti objavljen zloglasni "izgubljeni" album Prinsa "Welcome 2 America"... Čamio je u trezoru 10 godina

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *