Prodao je dušu đavolu i umro kad je imao 27… Svi su učili od njega, a ovo je 5 najboljih covera Roberta Džonsona

0
220
Robert Džonson/ Photo: youtube.com printscreen
Robert Džonson/ Photo: youtube.com printscreen

Priča o Robertu Džonsonu obavijena je mitom i legendom. Sećate se… arhetipska rock zvezda prodala je dušu đavolu kako bi stvarala vrhunsku muziku. Smatra se prvim bluesmanom delte Misisipija i uticao je na bezbrojne muzičare decenijama kasnije. Rođen je 8. maja  1911. godine, umro je 27 godina kasnije od trovanja i zapravo je pokrenuo takozvani 27 rock nebeski klub.

Džonson je, navodno, učio od Son Hausa i Čarlija Patona, dvojice originalnih delta bluzera. Haus je mnogo putovao po zemlji, a kada se vratio otprilike tri godine kasnije otkrio da je Robert Džonson gotovo previše dobro razvio svoje talente za to vreme. Tu je započeo mit da je Džonson prodao dušu đavolu kako bi stekao posebne veštine.

Dejvid Linč odustao od filma o Robertu Džonsonu, režiraće ga debitant koji je radio animiranog Spajdermena

Ostalo je zabeleženo ukupno 29 njegovih pesama. 1938. je imao svirku u jednom baru, posle koje se užasno razboleo. Tri dana kasnije pronađen je mrtav. Neki veruju da je otrovan, dok drugi misle da je njegov ugovor s đavolom istekao i da morao umre. U svakom slučaju, njegova priča i dalje ostaje prekrivena misterijom i samo dodaje mističnost njegovom uticaju.

Ovo je pet najboljih obrada njegovih pesama, što svedoči o značajnom nasleđu muzičara čije ime je urezano u anale istorije  rokenrola.

Crossroads’ – Cream

‘Travelling Riverside Blues’ – Led Zeppelin

‘Preaching the Blues’ – The Gun Club

‘Love in Vain’ – The Rolling Stones

‘Me and The Devil’ – The Doors

HL/Izvor: faroutmagazine.com

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime