Home»Knjige»Književna nagrada Slaviša Nikolin Živković za “Marfijeva došaptavanja“ Dragana J. Ristića

Književna nagrada Slaviša Nikolin Živković za “Marfijeva došaptavanja“ Dragana J. Ristića

4
Shares
Pinterest Google+

Žiri književne nagrade Slaviša Nikolin Živković u sastavu prof. dr Ivan Cvetanović, doc. dr Velimir Ilić i Goran Živković se posle vrednovanja svih prispelih rukopisa na javni međunarodni konkurs opredelio za zbirku stilski besprekornih i vešto iscrtanih kratkih priča Dragana J. Ristića – “Marfijeva došaptavanja”.

Žiri za dodelu nagrade našao se i ove godine pred sličnim izazovom: suočen s velikim brojem pristiglih rukopisa, različitih žanrovsko-tematskih i formalno-stilskih karakteristika, imao je složen zadatak da odabere onaj koji se izdvaja originalnošću autorske poetike, a da nekim svojim aspektima podseti na duh Šakinog stvaralaštva.

– Držeći se pripovedačkog načela tesno, a široko, Dragan J. Ristić pokazuje vanredno umeće u rukovanju kratkom formom. Opredelivši se za proznu minijaturu pri predstavljanju prividno običnih, a zapravo tragikomičnih događaja iz svakodnevnog života, autor uspeva da sklopi narativni mozaik od čak sto jednog narativnog zapisa (fragmenta), poentirajući svaki od njih sebi primerenim Marfijevim zakonom.Ovim postupkom se naoko nepretenciozan spisateljski poduhvat transformiše u estetički poredak višeg nivoa, u jedno dublje tumačenje sveta, otvoreno za elemente paradoksalnog i bizarnog, za ironiju i harmsovski apsurd, kao bitnim činiocima naše, kako staretako i nove normalnosti. Ristićevu prozu odlikuju istančana moć zapažanja, inovativnost u izrazu, a nadasve komunikativnost, jer uprkos markantno prisutnim nacionalnim motivima i tonovima, ovaj rukopis zadržava jednako univerzalno, sasvim jasno kontekstualizovano i sasvim prepoznatljivo značenje – stoji u obrazloženju žirija Nagrade Slaviša Nikolin Živković.

Slaviša Nikolin Živković/ Photo: Promo (Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša)
Slaviša Nikolin Živković/ Photo: Promo (Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša)

Dragan J. Ristić, književnik i prevodilac rođen 1948. godine u Nišu u kome i sada živi i radi kao profesor nemačkog jezika. Diplomirao je germanistiku na Filološkom fakultetu u Beogradu gde je završio i postdiplomske studije.

Član je Udruženja književnika Srbije. Piše prozu, satiru, aforizme, haiku poeziju, eseje i književnu kritiku. Bavi se književnim prevođenjem. Dobitnik je mnogih književnih nagrada u zemlji i inostranstvu. Dela su mu prevođena na japanski, engleski, nemački, italijanski, francuski, ruski, slovenački, makedonski jezik. Od 1996. godine je glavni i odgovorni urednik časopisa Haiku novina.

Nagrada Slaviša Nikolin Živković dodeljuje se od 2016. godine. Na Skupštini Grada Niša održanoj oktobra 2019. godine doneta je odluka da ova nagrada bude zvanično gradsko priznanje Grada Niša.

Nagrada se sastoji od povelje i objavljene knjige dobitnika, a njegovo ime se objavljuje posle javnog međunarodnog konkursa koji se raspisuje svake godine od 30. oktobra do 30. novembra.

Termin svečanog uručenja Nagrade u Narodnom pozorištu u Nišu zakazuje Niški kulturni centar po objavljivanju imena laureata.

Previous post

Dejv Mastejn otkrio u svom podcastu: Evo šta se dešava s novim albumom Megadetha...

Next post

68. Martovski festival: Selekcija eksperimentalnog filma i video arta

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *