68. Martovski festival: Selekcija eksperimentalnog filma i video arta

0
35
Zajedno razdvojeni/ Photo: Promo (Martovski festival)

Pošto 67. Martovski festival zbog globalne pandemije nije održan tokom 2020. godine, u skladu sa odlukom Odbora festivala naredno izdanje biće duplo – 67/68. Martovski festival održaće se od 19. do 25. aprila 2021. godine.

Na festivalu će biti prikazane kompletne takmičarske selekcije iz 2020. i 2021. godine, a biće dodeljene festivalske nagrade i za 67. i za 68. izdanje festivala.

Crvena, da te nema, trebalo bi te izmisliti/ Photo: Promo (Martovski festival)
Crvena, da te nema, trebalo bi te izmisliti/ Photo: Promo (Martovski festival)

Predstavljamo program filmova iz selekcije 68. Martovskog festivala, koji se takmiče u kategoriji eksperimentalnog filma i video arta:

“Crvena, da te nema, trebalo bi te izmisliti” (Režija: Milica Rakić)
Eksperimentalni film vizuelne umetnice Milice Rakić fokusiran je na problematiku ženske emancipacije u posleratnoj Jugoslaviji, te na kritiku patrijarhalno kodiranih interpretacija i kodova ideologije – kako u istorijskom, tako i savremenom kontekstu.

Opažanja umetnicinog alter ega drugarice Rakič, koji ona izvodi u tandemu sa istoričarem umetnosti i performerom Vladimirom Bjeličićem, kontrastirana su arhivskom građom vezanom za aktivnosti Antifašističkog fronta žena.

HOME/ Photo: Promo (Martovski festival)
HOME/ Photo: Promo (Martovski festival)

“HOME” (Srbija, Nemačka, Produkcijska kuća: Filmkraftwerk, Režija: Tanja Brzaković, Jelena Bosanac, Produkcija: Jelena Bosanac)
Pogled s prozora koji dugo tumara i traži smisao. Tokom karantinskih dana, čini se univerzalno osećanje – traženje smisla. Smisao koji se možda nalazi u sećanju. Sećanju na dom, iz novog doma, u trenutku kada svet stoji… Ili se možda silovito kreće? Putuje(m) ka kući.

U filmu glumi Jelena Bosanac, tekst je napisao Milkica Stanković, a muziku Miša Cvijović.

Livin’ la Vida Loca/ Photo: Promo (Martovski festival)
Livin’ la Vida Loca/ Photo: Promo (Martovski festival)

“Livin’ la Vida Loca” (Režija i produkcija: Marina Ilić)

Video rad pitanje smisla savremenog načina života ilustruje kroz život miševa u zatvorenom prostoru, ispunjenom fiskalnim računima. Ponašanje miševa nije predvidivo, ali su kamerom uhvaćene neke od glavnih životnih aktivnosti – spavanje, hranjenje, njihova uzajamna komunikacija i pokušaji da se iz tog prostora izađe.

Pojednostavljen simbolički prikaz nesvesnog ljudskog ponašanja postavljen je u relaciju sa  okruženjem od fiskalnih računa, koji su kodirane svakodnevne aktivnosti i kroz koje se jasno mogu sagledati navike i način života pojedinca i zajednice. Zatvoreni miševi jure u krug, dok ih računi polako zatrpavaju…

Snimak pejzaža bez predistorije/ Photo: Promo (Martovski festival)
Snimak pejzaža bez predistorije/ Photo: Promo (Martovski festival)

“Snimak pejzaža bez predistorije” (Srbija, Hrvatska, Produkcijska kuća: Akademski filmski centar Dom kulture Studentski grad, Režija: Doplgenger, Produkcija: Milan Milosavljević)

Vizuelna priča o iskustvu zaboravljanja, nastala po motivima pesme Oskara Daviča.

Tesaurus/ Photo: Promo (Martovski festival)
Tesaurus/ Photo: Promo (Martovski festival)

“Tesaurus” (Produkcijska kuća: Non-Aligned films, Režija: Marko Grba Singh, Produkcija: Ana Radulet, Stefan Ivančić, Dragana Jovović, Ognjen Glavonić)

Tesa je običan kućni pas koja živi sa gazdaricom Kristi. Jednoga dana ona nestaje i počinje da projektuje sopstvene slike i misli.

Ivana Kosanović - Zagrljaj kože/ Photo: Promo (Martovski festival)
Ivana Kosanović – Zagrljaj kože/ Photo: Promo (Martovski festival)

“Zagrljaj kože” (Produkcijska kuća: Centar za vizuelne komunikacije Kvadrat, Režija: Ivana Kosanović, Produkcija: Svetlana Popović, Zoran Popović)

Performans ritualnog uranjanja, pročišćenja i mističnog spajanja. Simulakrum mirne vode. Paradoksalno groteskna dekonstrukcija i glorifikacija tipičnog ženskog fetiša. Katarza u zagrljaju čežnje i očaja.

“Zajedno razdvojeni” (Produkcijska kuća: Kulturni centar Beograda, Režija: Neda Kovinić, Produkcija: Zorana Đaković)

Grupa plesača pokušava da izvede performans na ulici (2020) u uslovima stalnih promena mera, zbog pandemije. Kako je moguć ples, teatar, društveni život, kada je socijalna distanca postala ultimativni performans?

Glume: Jovana Knežević, Vladimir Čubrilo, Ana Obradović.

Martovski festival 2021/ Photo: Promo
Martovski festival 2021/ Photo: Promo

Selekciona komisija takmičarskog programa 68. Martovskog festivala: Nikola Majdak mlađi, direktor fotografije, Milan Nikodijević, profesor produkcije, Vladimir Šojat, autor, montažer i Dragana Latinović, rediteljka i producentkinja. Umetnički direktor Martovskog festivala je Dejan Dabić.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime