Home»Muzika»Nastavak “Zlatnih godina” u DOB-u… U ciklusu Najbolji albumi 20. veka na redu su Džoni Keš i The Allman Brothers Band

Nastavak “Zlatnih godina” u DOB-u… U ciklusu Najbolji albumi 20. veka na redu su Džoni Keš i The Allman Brothers Band

4
Shares
Pinterest Google+
Ploća. vinil, gramofon/Photo: Pixabay
Ploća. vinil, gramofon/Photo: Pixabay

Ciklus “Zlatne godine” vam predstavlja neke od najvažnijih stranica popularne muzičke istorije.

U nedostatku koncerata – preslušavamo najbolje live albume 20, veka. Ovoga puta, ploče donose: Žikica Simić i Dragan Ambrozić.

Džoni Keš/ Photo: pinterest.com
Džoni Keš/ Photo: pinterest.com

Među nekoliko najlegendarnijih svakako spada Džoni Keš “At Folsom Prison Blues” iz 1968. Ne samo da se radi o jednom od prvih ovakvih izdanja, što su šezdesetih godina bila još uvek srazmerno retka – ovo je jedan od prvih zaista popularnih koncertnih albuma, koji je svom autoru doneo tržišnii uspeh.

Karijera Džonija Keša stagnirala je tokom te decenije, a ovaj album ga je vratio u žižu interesovanja najšire javnosti.

S pravom, svakako, jer je Keš jedna od ikoničnih ličnosti američke popularne muzike, ključna osoba koja je uvela kantri i blugras muziku u moderno doba, otvarajući je ka rokenrol senzibilitetu.

Pošto je i sam svojevremeno služio kaznu u zatvoru, zaista je znao kako izgleda život iza rešetaka, i šta znači pevati na takvom mestu – ovo nije bio prvi njegov nastup u takvom ambijentu, a ni poslednji.

The Allman Brothers Band, At Fillmore East, album cover/ Photo: youtube.com printscreen
The Allman Brothers Band, At Fillmore East, album cover/ Photo: youtube.com printscreen

Live album The Allman Brothers Banda – “At Fillmore East“, smatra se jednim od najboljih koncertnih rok zapisa ikada. On je toliko cenjen da je tačno 50 godina od izdavanja i dalje najprodavanije izdanje čuvenog južnjačkog benda.

Na njemu su uglavnom zabeležena izvođenja numera sa njihove prve dve ploče, ali je od mnogo veće vrednosti činjenica da ovde čujemo vrhunske improvizacije na poznate teme, u čemu je The Allman Brothers Band postavio vrhunske umetničke standarde, koji važe i danas.

Reputacija koncertne atrakcije išla je ispred njih, te nije čudo što ih je upravo ovo delo učinilo svetski poznatim.

Nažalost, 1971. godina u njihov karijeri obeležena je i kasnijom tragičnom pogibijom lidera Duanea Allmana u saobraćajnoj nesreći, što je celoj priči dalo novi sudbinski zaokret.

Photo: Promo
Photo: Promo

Ciklusom razgovora pod imenom “Zlatne godine“ organizatori nude jedno novo moguće tumačenje najvažnijih autorskih dometa popularne kulture, a posebno popularne muzike XX veka.

Činjenica da ova oblast nije pokrivena akademskim istraživanjima u našoj sredini, daje sasvim dovoljan razlog da se uloži napor i uz pomoć uglednih domaćih stručnjaka mapira ova oblast, vrednujući je na način koji podstiče autentično ovdašnje razmišljanje o pomenutim fenomenima.

Metod rada je dijaloški, pa se kroz razgovor stručnjaka i uključenje publike, uz slušanje muzike sa najboljih albuma rok i pop muzike, dolazi do zaključaka koji smeštaju određena kapitalna umetnička dela iz oblasti popularne muzike na njihovo istorijsko mesto.

Previous post

Benedikt Kamberbač za The Independent: Ozbiljno verujem da sam baš ja bio nulti covid pacijent

Next post

Izložba "U gudurama Amerike“ od 8. aprila u Bioskopu Balkan

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *