Premijerno u Beogradu: Izložba ilustracija “Hipermoderni Dante”

0
74
Hipermoderni Dante/ Photo: youtube.com printscreen
Hipermoderni Dante/ Photo: youtube.com printscreen

Povodom 700 godina od smrti Dantea Aligijerija, oca italijanskog jezika, Ambasada Italije u Beogradu i Italijanski institut za kulturu predstavljaju izložbu “Hipermoderni Dante” na kojoj će biti predstavljene ilustracije Danteovog dela širom sveta u periodu od 1983. do 2021. godine.

Izložba će biti otvorena u sredu, 14. aprila, u 18:30 časova, a direktan prenos otvaranja može se pratiti na YouTube kanalu Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu.

Izložba “Hipermoderni Dante” nudi pregled najnovijih tokova u dugačkoj istoriji ilustrovanih prikaza Danteovih dela i predstavlja jedinstvenu priliku da se srpskoj publici prikažu ikonografska dela visokog umetničkog dometa inspirisana Vrhunskim pesnikom.

Photo: Promo
Photo: Promo

Posetioci će moći da posmatraju različita iskustva, tehnike i metodologije dovedene u dijalog kroz osamdesetak dela pet savremenih umetnika – Toma Filipsa, Monike Bajzner, Mima Paladina, Emilijana Poncija i Paola Barbijerija. Reč je o svojevrsnom putovanju u savremenu vizuelnu kulturu.

Izložbu su osmislili Društvo Dante Aligijeri i Udruženje italijanista, izložbu je priredio prof. Đorđo Bači u saradnji sa Marčelom Čikutom i Albertom Kazadeijem, a realizovao Art Media Studio iz Firence zahvaljujući podršci Ministarstva spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije.

Izložba će biti otvorena za posetioce od 15. aprila do 12. maja, od ponedeljka do petka od 10:00 do 19:00 časova (u prostorijama Italijanskog instituta za kulturu), a u Beogradu je njeno premijerno izdanje. Posle Beograda, biće predstavljena publici u Atini, Pragu, Moskvi, Madridu i Londonu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime