Martovski festival… Svetska premijera dokumentarca o reditelju Džonu Glenu

0
65
Photo: Promo (Martovski festival)

Svetska premijera dokumentarnog filma “Samo za naše oči: Džon Glen” (For Our Eyes Only: John Glen), o čuvenom britanskom reditelju pet filmova o Džejmsu Bondu, biće održana 24. aprila u Velikoj sali Doma omladine Beograda, u okviru ovogodišnjeg duplog 67/68. izdanja Martovskog festivala.

Britanski režiser Džon Glen bio je 2017. počasni gost šestog međunarodnog filmskog festivala “Sinevejs“ u nemačkom gradu Brunsvik, gde je primio nagradu za životno delo kao montažer, režiser druge ekipe i režiser.

Ovaj dokumentarac sadrži iscrpan razgovor koji je sa Glenom vođen pre festivala u njegovom domu u Oksfordširu, a tu su i izjave koje su dali Mod Adams, glavna glumica filma “Oktopusi“ i glumica Beatris Liber, koja je igrala u filmu “Operacija svemir“, kao i nemački filmolozi Viland Švanebek i Ivo Ricer, i drugi.

Karijera Džona Glena kao montažera, režisera druge ekipe i režisera, koja između ostalih obuhvata i ostvarenja “Asovi: Gvozdeni orao III“  i “Kristofor Kolumbo: otkriće“ tema je ovih razgovora, dok se režija pet filmova o Džemsu Bondu (“Samo za tvoje oči“, “Oktopusi“, “Pogled na ubistvo“, “Dah smrti“ i “Dozvola za ubistvo“) analiziraju u odnosu na njegovu režiju druge ekipe akcionih scena filmova “Divlje guske“ ili filmova Pitera Hanta “Zlato“ i “Viči na đavola“.

Karsten Panic/ Photo: Aïsha Noomi Stief (promo, Martovski festival)
Karsten Panic/ Photo: Aïsha Noomi Stief (promo, Martovski festival)

Scenarista i reditelj ovog filma je Karsten Panic (Carsten Panitz), koji je diplomirao engleski i američki jezik i književnost na Univerzitetu Bilefeld 2009. sa radom o režiseru Džonu Karpenteru.

Snimio je nekoliko kratkih filmova kao scenarista/režiser, bio je izvršni producent dugometražnog igranog filma “Zvischen Sommer und Herbst“ scenariste/režisera Danijela Mansa.

Priprema svoj prvi igrani film kao scenarista/režiser i režira scensku adaptaciju Hofmanovog dela “Der Sandmann“ kao monodramu sa glumcem Stefanom Majsnerom.

“Samo za naše oči: Džon Glen“ je njegov prvi dugometražni dokumentarni film.

Film je rađen u produkciji kuće Fenomena Film Production, a pored Panica, producenti su Dr Majkl Flintrop i Dragana Latinović.

Cena ulaznica iznosi 200 dinara, dok studenti filmskih akademija uz indeks mogu besplatno da posećuju projekcije.

Photo: Promo (Martovski festival)
Photo: Promo (Martovski festival)

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime