Home»Film»Svetska premijera animiranog filma Borislava Šajtinca na Martovskom festivalu

Svetska premijera animiranog filma Borislava Šajtinca na Martovskom festivalu

4
Shares
Pinterest Google+

Kratki animirani film uglednog srpskog filmskog autora Borislava Šajtinca imaće svoju svetsku premijeru na ovogodišnjem, 67/68. Martovskom festivalu.

Film “Kad oružje govori“ (Quand les armes parlent, Francuska, 2019. / 6’6’’) biće prikazan na otvaranju Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma u Velikoj sali Doma omladine Beograda, a autor svoje ostvarenje kratko opisuje ovim rečima: – Kada nema više šta da se kaže, oružje počinje da govori.

Borislav Šajtinac, srpski autor koji živi i radi u Parizu, debitovao je u animiranom filmu 1969. godine ostvarenjem “Izvor života“, koje je snimio u saradnji sa Nikolom Majdakom.

Sledi njegov prvi samostalni, eksperimentalni film “Analiza”, a zatim i animirani “Nije ptica sve što leti“ iz 1970, kojim počinje rad kao scenarista, animator i reditelj.

Borislav Šajtinac/ Photo: D. Antonović (promo, DOB)
Borislav Šajtinac/ Photo: D. Antonović (promo, DOB)

Njegovi filmovi su osvojili brojne nagrade na prestižnim domaćim i inostranim festivalima. Poznat je i priznat širom sveta kao inovativan animator, grafički virtuoz, stručnjak za efektnu političku satiru i crni humor.

Na 57. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma dobio je nagradu za životno delo, a 2016. i Zlatnu plaketu Beograda za animirani film “Politika“, kao najbolji u međunarodnoj kratkometražnoj selekciji Martovskog festivala.

Njegovi radovi nalaze se u kolekcijama i izlagani su u muzejima u Beogradu, Novom Sadu, Hanoveru, Bonu, Bazelu, Parizu, Strazburu.

Martovski festival 2021/ Photo: Promo
Martovski festival 2021/ Photo: Promo

Ovogodišnje izdanje Martovskog festivala održaće se od 19. do 25. aprila u Domu omladine Beograda.

Jedan od najstarijih filmskih festival u Evropi i svetu ove godine trajaće duže – 7 dana, a publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film – kategorija za koju postoji i međunarodna selekcija.

Biće prikazana kompletna prošlogodišnja takmičarska selekcija, kao i filmovi odabrani u takmičarski program na osnovu novog konkursa. Takođe, biće dodeljene festivalske nagrade i za 67. i za 68. izdanje festivala.

Planirane su brojne specijalne projekcije, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, razgovori sa gostima festivala, master-klasovi i drugi prateći programi.

Cena ulaznica ostaje ista je kao i do sada –  200 dinara, dok studenti filmskih akademija uz indeks mogu besplatno da posećuju projekcije.

Kad oružje govori/ Photo: Promo (DOB)
Kad oružje govori/ Photo: Promo (DOB)
Previous post

Mit Louf pokreće ljubavni reality i zvaće se, naravno...  "I’d Do Anything For Love…"

Next post

Muzika za imunitet #21… Podcast & More sa Zoranom Bulatovićem Baletom, gosti - Slobodan Tišma, Nikola Vranjković, Goran Trajkoski...

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *