Home»Pulse»Puls grada»Beograđani i Beograđanke… Spremite se za KCB Urban Hike 2

Beograđani i Beograđanke… Spremite se za KCB Urban Hike 2

4
Shares
Pinterest Google+

U subotu 3. aprila, od 11:00 časova, na drugom izdanju KCB Urban Hikea pod nazivom “Beograđani i Beograđanke”, otkrivamo likove sugrađana na fasadama od Zelenog venca do Senjaka.

Mesto sastanka je Park Terazijska terasa u Kraljice Natalije kod garaže “Zeleni venac“, a Urban Hike vodiči ovog puta su NewCycle tim: Marina Dokmanović, arhitekta i Predrag Pantelić, fotograf i dizajner.

Za KCB Urban Hike 2 možete se prijaviti na email: [email protected] (broj hajkera je ograničen).

Fasada je lice zgrade, ono čime se ona predstavlja prolaznicima i na osnovu koje oni zaključuju šta se unutra nalazi. Fasadna dekoracija neodvojivi je deo objekta, ali njeni skulptoralni ili reljefni ukras može se posmatrati često i samostalno.

Fasada može biti zagonetna, može biti vrlo eksplicitna, može nam govoriti o zanimanju, ali  i ideološkom opredeljenju svoga vlasnika. Fasadna plastika najčešće je prisutna na javnim objektima, zgradama ministarstava, sudova, obrazovnih institucija.

Međutim između dva rata, preciznije u periodu 1928-40. sa jačanjem srednje klase u Beogradu se pojavljuje i niz stambenih zgrada koje na svojim fasadama kroz skuptoralnu predstavu govore o interesovanjima ili prosto bogatstvu svojih vlasnika.

Marina i Predrag će vas voditi od kuće do kuće na trasi od Zelenog  venca do početka Senjaka i upoznavati sa ovim predstavama, malim i često neprimećenim tajnama beogradskih fasada.

Pogledajmo na gore i upoznajmo sa nemim posmatračima uličnog života, “Beograđanima i Beograđankama”.

Marina Dokmanović i Predrag Pantelić/ Photo: Promo (KCB)
Marina Dokmanović i Predrag Pantelić/ Photo: Promo (KCB)

Nekoliko saveta:

1. Neophodna je udobna obuća i odeća kojoj neće smetati kišica ili vetar ako nas iznenade.
2. Sa sobom ponestite flašicu vode, neki snekić, telefon da fotkate, a mapice i informacije ćemo obezbediti mi!
3. Planirajte vreme i rezervišite bar 3 sata za hajk. Odvojite za sebe dovoljno vremena da budete opušteni i uživate u svakom trenutku.
4. Budite fleskibilni – tokom ovakvih šetnji moguće su i manje izmene, promene rute ili neplanirana zadržavanja na nekoj od tačaka šetnje.

Urban Hike 2/ Photo: Promo (KCB)
Urban Hike 2/ Photo: Promo (KCB)
Previous post

Irena Blagojević: Muzičar ne postoji bez publike

Next post

Oproštaj od mesta gde je sve počelo... Bas i Stega objavili live iz BIGZ-a

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *