Home»Kult»Kako je legendarni Džon Bonam zapravo naučio da svira bubnjeve…

Kako je legendarni Džon Bonam zapravo naučio da svira bubnjeve…

4
Shares
Pinterest Google+
Džon Bonam/Photo: wikipedia.org
Džon Bonam/Photo: wikipedia.org

Džon Bonam nije imao apsolutno ništa “normalno” kad bi seo na bubnjarsku stolicu. Izvan pozornice, on je bio prava rok zvijezda; lokao je i pravio haos kao i svaki rok velikan koga se možemo setiti. Ali ono što je bubnjara Led Zeppelina izdvajalo bilo je to što bi, kad je izašao na pozornicu, na njoj ostavljao krv, znoj i suze, često žrtvujući i svoje zdravlje zbog svoje muzike. Bio je moćni perkusionista koji je ložio peć u lokomotivi Led Zeppelina – terao je bend do zvezda i osiguravao da ga uvek može podržati.

ZVER JE PROBUDILA “ZVER”… ILI KAKO JE LEGENDARNI BUBNJAR DŽON BONAM DOPRINEO USPONU HIP-HOPA

Isto tako, način na koji je Bonam naučio da svirati bubnjeve bio je takođe čudan. Učenje sviranja bubnjeva tokom pedesetih i šezdesetih nije bilo uobičajeno za decu. Ali on je znao da će biti bubnjar još kad je imao 5 godina.

– Želeo sam da budem bubnjar od svoje pete godine – rekao je u jednom intervjuu – Svirao sam na posudi za so za kupanje sa žicama na dnu i na okruglom limu za kafu s labavom žicom učvršćenom kako bih mu dao efekat bubnja. Osim toga, uvek su postojali lonci i tiganji moje mame.

Ali to je bilo prično uobičajeno u to vreme. Ono što nije je linjenica da je pet godina vežbao samo s jednim dobošem:

– Kad sam imao deset godina, mama mi je kupila doboš – objasnio je. – A tata mi je kupio prvi normalan komplet bubnjeva kad sam imao 15 godina. Bio je praistorijski, gotovo sasvim zarđao, ali bili su tomoji prvi pravi bubnjevi.

I BUBNJARI POSTAJU LEGENDE… DŽON BONAM DOBIO SKULPTURU U RODNOM GRADU

Uprkos tome, stvarnost pokušaja biti “rock bubnjar” početkom šezdesetih nikada nije bila daleko od katastrofe:

– Kad sam napustio školu, bavio sam se zanatom s tatom. Imao je građevinski posao i to mi se nekada sviđalo. Ali, bubnjanje je bilo jedino u čemu sam bio dobar i držao sam se toga tri ili četiri godine. Ako bi se stvari krenule loše, uvek bih mogao da se vratim građevini – ispričao je Bonam i dodao:

– Sreća je što su roditelji ipak verovali u mene. Svake večeri dolazio sam kući i samo sedeo za bubnjevima. Bio bih jadan da nisam.

U nastavku pogledajte Bonama u “Moby Dicku” Led Zeppelina:

HL/Izvor: faroutmagazine.com

Previous post

Pol Makartni objavio zbirku recepata "Porodična kuhinja Linde Makartni" u spomen na preminulu suprugu...

Next post

Terapeut Metallice otkrio: Zvanična verzija nije tačna, Džejson Njusted nije želeo da napusti bend... bio je samo žrtveni jarac

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *