Srpski glumački velikani na poštanskim markama… Novom filatelističkom serijom obeležen Dan pozorišta

0
136
Velikani srpskog glumišta/Pošta Srbije

U PTT muzeju juče su članovima porodica i naslednicima glumačkih velikana uručene nove prigodne poštanske marke na kojima su ti glumci prikazani u prigodnom filatelističkom izdanju pod nazivom “Velikani srpskog glumišta”.

Na novim poštanskim markama, koje Pošta Srbije pušta u opticaj sa Udruženjem dramskih umetnika Srbije, nalaze se portreti osam glumačkih legendi: Ljiljana Krstić, Tatjana Lukjanova, Radmila Andrić, Milena Dravić, Miodrag Radovanović Mrgud, Mihailo Janketić, Marko Nikolić i Predrag Ejdus.

[infobox title=’Šta je koverat prvog dana…’]

Velikani srpskog glumišta/Pošta Srbije
Velikani srpskog glumišta/Pošta Srbije

Koverat prvog dana je izdanje pošte koje na sebi ima poštansku marku povodom koje se stavlja u opticaj. Na koverti se nalazi odštampan motiv sličan poštanskoj marki i tu je prilagođeni žig namenjen samo za tu priliku.[/infobox]

Ova filatelistička serija izlazi povodom Svetskog dana Pozorišta koji se obeležava 27. marta.

– Poštanska marka kao jedan od simbola nacionalne kulture govori o vrednostima, nasleđu i idejama jednog društva. Kako marke ostaju zanavek, poput umetničkih dostignuća i dela naših glumačkih velikana, one će čivati uspomenu na njih i za buduće generacije – kazao je Zoran Ðorđević, v. d. direktora Pošte Srbije.

Izdanje sadrži osam maraka, četiri koverta prvog dana i prigodan žig.

Autorka maraka je slikarka Marina Kalezić, dok je stručnu saradnju u realizaciji obezbedilo Udruženje dramskih umetnika Srbije.

Do sada su na poštanskim markama u ukupno devet izdanja, 72 marke posvećene glumačkim velikanima.

HL/Izvor: Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime