Home»Muzika»Pesma “Bohemian Rhapsody” oborila još jedan rekord, Mej puca od ponosa: To je više od svih divljih snova koje smo sanjali…

Pesma “Bohemian Rhapsody” oborila još jedan rekord, Mej puca od ponosa: To je više od svih divljih snova koje smo sanjali…

4
Shares
Pinterest Google+
Queen/Photo: promo conversationsabouther.net/
Queen/Photo: promo conversationsabouther.net/

Gitarista Queena Brajan Mej juče je s ponosom podelio vest da je pesma “Bohemian Rhapsody” postavila neverovatan rekord i njegov bend upisala u istoriju.

U četvrtak je RIAA (Američko udruženje snimateljske industrije) certifikovalo “Bohemian Rhapsody” kao dijamantsku ploču. To znači da je kultna pesma do sada prodata u više od deset miliona primeraka samo u SAD.

Sad su i zvanično – insitucija… Fredi i Queen na poštanskim markicama Royal Maila

U službenoj izjavi RIAA piše: “Queen je prvi britanski bend u istoriji muzike koji je osvojio nagradu Diamond za jednu pesmu”.

Istovremeno, Queenov album “proročanskog” naziva  “Platinum Collection Vol 1-3” takođe je certifikovan kao petostruki Platinum, što znači da je u SAD prodat u pet miliona primeraka.

– Ovo su nevverovatne vesti. U ovakvim trenucima moram da se uštinem kako bih bio siguran da je to stvarno. Svi oni divlji snovi koje smo sanjali – ovo je izvan svakog od njih. Ogromno hvala svima koji su verovali u nas tokom godina.

“Bohemian Rhapsody” takođe je treća najprodavanija pesma svih vremena u Velikoj Britaniji, a prodato je 2,5 miliona primeraka.

Šestominutna pesma snimana je tokom avgusta i septembra 1975. (s probama mesecima prije toga), a samo snimanje vokala trajalo je 10-12 sati dnevno.

“Bohemian Rhapsody” objavljena je u Velikoj Britaniji 31. oktobra. Te je godine bio je Božićni broj jedan i devet nedelja držao prvo mesto. Ponovio je to posle Fredijeve smrti 1991. godine sledećih pet nedelja. Neverovatno, ali pesma nikad nije zauzela prvo mesto u SAD. Prilikom prvog izdanja, hit je bio broj devet 1976. godine, a na drugo mesto dospeo je 1992. godine, posle izlaska filma “Wayne Word”.

HL/Izvor: ekspress.co.uk

Previous post

Daliborovo Granje ima lepe vesti za fanove... U prodaji je album "Hainin“ na CD-u, a uskoro i na vinilu u limitiranom tiražu

Next post

Spasimo muziku... Vodeće evropske festivalske i kulturne organizacije traže da kreativni i kulturni sektori budu prioritet u procesu oporavka

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *