Home»Life Story»EXIT: Mladi nisu problem, već deo rešenja – potrebno im je ponuditi viziju povratka normalnog života!

EXIT: Mladi nisu problem, već deo rešenja – potrebno im je ponuditi viziju povratka normalnog života!

5
Shares
Pinterest Google+

U proteklom periodu u javnosti su učestale optužbe na račun mladih ljudi naše zemlje, koji su optuženi kao glavni krivci za eskaliranje epidemije u Srbiji, kaže se u saopštenju Exit festivala koje prenosimo u celosti u nastavku teksta.

Mladi su kolektivno okrivljeni kao neodgovorna gomila koja ne poštuje mere i nema nameru da se vakciniše. Bez namere da se upuštamo u ovu besmislenu raspravu koje ne doprinosi ničemu, želimo da skrenemo pažnju javnosti da je umesto optužbi, mlade Srbije potrebno prepoznati kao deo rešenja, ponuditi im ruku saradnje i jasnu viziju što skorijeg povratka normalnog života.

Problem koji je bio očigledan već neko vreme, a o kojem se sada sve više priča, jeste činjenica da smo kao zemlja došli u paradoksalnu situaciju da imamo dovoljno vakcina, ali ne i onih koji žele da se vakcinišu.

Očigledno je da je strategija širenja straha i panike dostigla svoje limite, i da je mladima, ali i ostatku društva, potrebno ponuditi putanju izlaska iz krize kroz jasan plan otvaranja zemlje, i time motivisati svakog pojedinca da učini sve što je u njegovoj i njenoj moći kako bi taj plan postao realnost.

Exit (2019)/ Photo: AleX
Exit 2019/ Photo: AleX

Velika Britanija, uz koju Srbija predvodi stopu vakcinacije u Evropi, donela je ovakav plan još pre više od mesec dana, koji u nekoliko faza predviđa ukidanje svih restrikcija i povratak normalnog života do 21. juna ove godine.

Plan otvaranja je doveo do naglog talasa, ali ovaj put ne epidemiološkog, već talasa optimizma, pogotovo u segmentima društva ove zemlje koji su najviše pogođeni pandemijom, kao što su to turizam i manifestacije. Naravno, jasno je naznačeno da sprovođenje plana zavisi od adekvatnog smanjenja aktivnosti virusa, što je dodatno motivisalo celo društvo da, uz još veći stepen odgovornosti, poštuje propisane mere, i odazove se pozivima za vakcinaciju.

Upravo to je potrebno i našoj zemlji. Pozivamo Vladu Srbije i Krizni štab da pod hitno izađe sa ovakvim planom.

Umesto da se mladi i muzičari proglašavaju državnim neprijateljima broj jedan, potrebno je prepoznati ih kao deo rešenja i pozvati ih, kao i sve druge javne ličnosti, manifestacije i sve segmente društva, da svojim uticajem, kao i individualnom i kolektivnom odgovornošću, dovedemo do što skorijeg vraćanja normalnog života.

Što da ne, Srbija taj uspeh može ostvariti čak i pre Velike Britanije, i biti prva zemlja u Evropi koja je pobedila virus. Od nas sve zavisi.

Exit 2019/ Photo: AleX
Exit 2019/ Photo: AleX
Previous post

Totalno liči na njega... Lemi je najbližim prijateljima ostavio originalnu uspomenu - metke napunjene njegovim pepelom

Next post

Njima je stvarnost, nama i dalje samo san... Na koncertu na Novom Zelandu publika bez maski, nema distance i sve je kao nekad

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *