Reč izmišljena u Simpsonovima sada je zvanično priznata od Dictionary.com… Da li znate šta znači “embiggens”?

0
34
Simpsonovi/Photo: Promo
Simpsonovi/Photo: Promo

Simpsonovi su možda najuticajnija izmišljena porodica svetu, jer je reč iz hit programa sada i zvanično prepoznata u rečniku. Naime, Dictionary.com prepoznao je upotrebu reči ’embiggens’, koju je stvorio tim serije u sklopu svojih sablasnih predviđanja budućnosti.

Embiggens je prvi put korišćena u epizodi “Lisa Iconoclast” iz 1996. godine, gde je mlada štreberka Liza ostala skrhana kada je otkrila da je osnivač grada Springfild, Jebedija Springfild, zapravo bio pirat ubica. Odlučna da edukuje stanovnike o stvarnoj istoriji Springfilda, Liza umesto toga na kraju uznemiri stanovnike koji odbijaju da priznaju da je njihov hvaljeni osnivač zločinac ili bilo pta drugo nego savršeni čovek.

Da li znate šta su “vulture capitalism” i “gig economy”…? Američki rečnik Merriam-Webster dodao 640 novih reči i definicija

Tokom njene misije otkriveno je kako moto grada “a noble spirit embiggens the smallest man” sadrži reč za koju nastavnica Edna Krabapel kaže da je “nikad pre nije čula” dok se nije preselila u grad. A gospođica Huver odgovara: ‘Ne znam zašto. To je savršeno hromulentna reč”.

Svet se ozbiljno razboleo… u glavi: Novi nivo političke korektnosti u Simpsonovima… Belom glumcu zabranjeno da daje glas tamnoputom liku (?!)

Hromulentna (Cromulent), u značenju “zadovoljavajući ili normalan” takođe je reč koju je tada izmislio tim. Upravnik Skiner uspeva obe reči da iskoristi kasnije u epizodi dok govori kako je Homer Simpson, na audiciji za gradskog telala u sklopu proslave dvestagodišnjice grada “ugradio ulogu svojim hromulentnim nastupom.”

Cromulent je zapravo reč koja je pretekla embiggens u rečnicima, pojavljujući se kao deo Leksikona reči 21. veka. Ali, 2018. godine embiggens je uključena u rečnik Merriam-Webster i internet verziju Oxford English Dictionary.

HL/Izvor: metro.co.uk

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime