Home»Kultura»Online pesnički maraton… 100 domaćih i svetskih pesnika danas obeležavaju Svetski dan poezije

Online pesnički maraton… 100 domaćih i svetskih pesnika danas obeležavaju Svetski dan poezije

4
Shares
Pinterest Google+
world poetry day 2021
world poetry day 2021

Svetski dan poezije, 21. mart, sutra će biti obeležen onlajn preko Fejsbuk stranice i Jutjub kanala Društva književnika Vojvodine (DKV) iz Novog Sada, najavili su organizatori.

Maratonski dan posvećen poeziji trajaće od 10 do 22 sata, sve vreme virtuelno, a čak 100 pesnika će učestvovati u video prilozima ovog jedinstvenog projekta DKV.

Cilj festivala je da se oda priznanje nacionalnim, regionalnim i međunarodnim poetskim pokretima, kroz promovisanje i podsticanje čitanja, pisanja, objavljivanja i proučavanja poezije širom sveta.

UNESKO je 1999. godine proglasio 21. mart za Svetski dan poezije, a osmišljen je sa namerom da se javnost podseti na snagu i važnost pesničke reči, koja je na margini društvenog interesovanja, a takođe i da se podrži jezička raznolikost.

Petnaesti put DKV organizuje smotru povodom Svetskog dana poezije, koji se obeležava u svim svetskim značajnijim prestonicama kulture, a u ovom online projektu pored pesama na srpskom jeziku, govoriće se i stihovi na mađarskom, slovačkom, rumunskom, engleskom, francuskom, španskom, ruskom i drugim jezicima sveta.

Video snimke svojih pesma u trajanju od dva minuta poslalo je 100 savremenih domaćih i stranih pesnika iz skoro svih značajnih evropskih književnosti.

Od inostranih imena biće prisutni – Žerar Kartije, Gabrijel Alten, Žan Portan, Eduard Moge, Mario Martin, Katalin Ladik, Hans Mihael Špajer, Nikolaj Jeremin, Boris Orlov i drugi.

Domaći književnici koji će se predstaviti onlajn publici su: Radmila Lazić, Pero Zubac, Duško Novaković, Dragan Jovanović Danilov, Dejan Aleksić, Radivoje Šajtinac, Jovan Zivlak, Radomir Andrić, Enes Halilović, Radomir Uljarević i mnogi drugi.

HL/Izvor: Tanjug

Previous post

Brus Springstin objavio dirljiv lyric video "I’ll See You In My Dreams"

Next post

Koncerti koji su obeležili istoriju Exita... Snimak nastupa Emeli Sande 27. marta online

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *